Părerea unui expert despre soluția lui Nicușor Dan pentru ca bucureştenii să aibă căldură la iarnă

0
0

Primarul Capitalei a anunţat că a identificat unele soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de termoficare și, în acest sens, a fost demarat un proiect prin care se propune instalarea a 20 de minicentrale.

Primăria Capitalei vrea să monteze 20 de mini centrale termice
Primăria Capitalei vrea să monteze 20 de mini centrale termice

Un expert în energie susține că o astfel de soluție este una de avarie, dar și că, în principiu, ar fi ideal ca în București să se producă și distribuie căldură prin sisteme mai mici, de cvartal.

„Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală: am demarat proiectul prin care ne propunem să instalăm 20 de minicentrale în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametri insuficienți”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a afirmat că este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, șase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, unul în sectorul 4, trei în sectorul 5 și alte trei în sectorul 6.

Potrivit lui, de aceste minicentrale vor beneficia un număr de 357 de blocuri, respectiv acelea arondate celor 20 de puncte termice identificate, iar pentru amplasarea acestora, Termoenergetica a demarat procedura de achiziție pentru închirierea unor capacități modulare de producere a energiei termice.

Documentația a fost publicată în SEAP și este vizibilă începând de vineri (23 septembrie 2022), după ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JUE).

Valoarea estimată a achiziției este de 20.668.371,53 lei, fără TVA, iar data-limită de depunere a ofertelor este 31 octombrie 2022, ora 15.00. „Echipamentele ar putea fi montate în sezonul rece 2022-2023, documentația de atribuire având o clauză de reziliere totală în cazul în care punerea în funcțiune a tuturor capacităților modulare de producere a energiei termice se va face mai târziu de 31 decembrie 2022”, a conchis Nicuşor Dan.

Centralele de cvartal sunt mai eficiente

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), spune că, teoretic, demersul Primăriei Capitalei nu este o abordare definitivă, ci una de criză. „Totuși trebuie precizat că, în principiu, sistemele mai mici, cum sunt cele de cvartal, sunt mult mai eficiente. Există o legătură între eficiență și raza pe care se distribuie agentul termic. Cu cât această rază este mai mare, și aici putem încadra sistemul de termoficare din București, cu atât costurile sunt mai mari, iar pierderile mai ridicate. Este evident că sistemele mai mici, cum sunt cele de cvartal, sunt mult mai eficiente. Mai mult, aceste sisteme de cvartal ar putea fi interconectate pentru ca, în caz de defecțiuni, în zonele afectate să se poată furniza agent termic în regim de avarie”, a precizat expertul.

București


Ultimele știri
Cele mai citite