Oprescu vrea bani pentru modernizarea şi reabilitarea sediului vechi al Primăriei: peste 24 de milioane de euro pentru lucrări de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta sediul Primăriei Capitalei după ce va fi modernizat şi reabilitat
Aşa va arăta sediul Primăriei Capitalei după ce va fi modernizat şi reabilitat

Proiectul de buget al Primăriei Generale, care va fi votat în şedinţa de consiliu de vineri, prevede şi alocarea a peste 20 de milioane de euro cu TVA pentru continuarea lucrărilor la sediului vechi al municipalităţii, de pe bulevardul Regina Elisabeta. Lucrările de consolidare sunt programate să fie gata în a doua parte a anului în curs.

Suma preconizată de autorităţi pentru modernizarea şi reabilitarea clădirii patrimoniu cultural şi arhitectonic este de 24.304.520 de euro cu TVA (19.600.410 fără TVA), iar lucrările ar trebui să fie începute în momentul în care actualele lucrări de consolidare vor fi gata.

Amintim că, pe 25 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un proiect de hotărâre privind creşterea sumei iniţiale, de 10.542.137 milioane de euro, prevăzute în bugetul iniţial aprobat în 2008, cu peste 7,6 milioane de euro pentru lucrările de consolidare a fostului sediu al Primăriei Generale din bulevardul Regina Elisabeta.

Potrivit Primăriei Generale, proiectul de reabilitare şi modernizare a sediului de lângă parcul Cişmigiu, al cărui studiu de fezabilitate a fost elaborat de societatea Ambo Pro Design SRL, implică lucrări de doi ani care ar trebui să înceapă la scurt timp după ce se vor finaliza cele de consolidare, adică în a doua parte a anului.

Spaţiu de birouri la mansardă, parcare subterană

Lucrările prevăd transformarea mansardei imobilului în spaţii destinate birourilor, cu o suprafaţă totală de 2.000 de metri pătraţi, amenajarea şi dotarea corespunzătoare a unei arhive în subsolul imobilului., precum şi amenajarea şi dotarea la standarde europene a sălii Consiliului General.  De asemenea, la propunerea celor care au făcut studiul de fezabilitate, se va amenaja şi o parcare subterană pe trei niveluri, care va asigura un număr total de 97 de locuri de parcare, la care se vor adăuga şi cele 42 de locuri din curtea interioară.

Proiectul are în vedere şi realizarea lucrărilor de arhitectură, refacerea spaţiilor interioare, refacerea tuturor instalaţiilor existente şi montarea unei centrale termice performante, precum şi lucrări de anvelopare exterioare de conservare şi restaurare a elementelor de faţadă având în vedere valoarea istorică a clădirii care este monument istoric de categoria A.  

8 milioane de euro plătite pentru chirie

Suplimentarea aprobată în februarie a venit ca urmare a unor modificări la soluţia iniţială  de consolidare. În timp ce lucrările de consolidare primesc amânări şi suplimentări de buget, Primăria Capitalei cheltuie 230.000 de euro pe lună pentru a plăti chiria la sediul temporar din Splaiul Independenţei, unde se află acum Municipalitatea. Practic, consilierii au decis ca admnistraţia să plătească o chirie de 230.000 de euro pe lună  pentru o clădire ce ar urma în final să fie achiziţionată de municipalitate. Până în prezent, de la semnarea contractului de închirere, Primăria Capitalei a cotizat cu aproximativ 8 mililoane de euro pentru sediul nou, în contextul în care preţul clădirii este estimat la 11 milioane de euro.

Primăria Capitalei s-a mutat în sediul de pe Splaiul Independenţei în martie 2010, pe perioada lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Imobilul situat în bulevardul Regina Elisabeta numărul 47,  în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911 după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea formată din subsol, parter şi patru etaje are o suprafaţă construită la sol de 3.814 metri pătrati şi o arie desfăşurată pe 21.992 de metri pătraţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite