Oprescu vrea încă 7,6 milioane de euro pentru reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Generale. Investiţia se va ridica la 18 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sediul primariei capitalei in consolidare

În şedinţa de luni, 25 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind creşterea sumei cu peste 7,6 milioane de euro pentru lucrările de reabilitare a fostului sediu al Primăriei Generale din bulevardul Regina Elisabeta.

Consilierii vor hotărî dacă vor aluca mai mulţi bani pentru reabilitarea fostului sediu de pe bulevardul Regina Elisabeta numărul 47, având în vedere că în expunerea apare faptul că majorarea costurilor survine în urma unor modificări la soluţia iniţială  de consolidare pentru a efectua lucrări suplimentare.

„Soluţia de consolidare a clădirii Primăriei Municipiului Bucureşti prin metoda izolării bazei prezentată în proiectul de execuţie nu este suficientă pentru punerea în siguranţă a clădirii din punct de vedere seismic pentru partea de suprastuctură a clădirii, dacă se respectă cerinţele Avizului Tehnic al Comisie Tehnice din cadrul MTI”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat luni.

În acest context, pentru lucrările suplimentare, costurile vor fi majorate de la 10.542.137 milioane de euro, buget care a fost aprobat în anul 2008, la 18.163.100 milioane de euro, adică o creştere de 7,6 milioane de euro. Totodată, noile modifcări ar urma să schimbe şi materialele care vor fi folosite în construcţie.

În urma revizuirii soluţiei de consolidare, s-au stabilit următoarele:

  • calibrarea şi corelarea sistemului de izolare pentru a atinge condiţiile proprii unei astfel de metode;
  • realizarea unei şaibe orizontale (dală continuă) la nivelul de deasupra izolatorilor seismici;
  • reducerea numărului de bare din elemente structurale şi îmbunătăţirea calităţii oţelului beton pentru a asigura o conlucrare mai eficientă între oţel şi beton;
  • folosirea de beton autocompactat realizat la staţia de betoane;
  • rezolvarea infiltraţiilor din apa subterană la nivelul demosolului în zona de centrală termică;
  • Înlocuirea canalizării menajere şi pluviale din curtea interioară a clădirii PMB, inclusiv căminele de vizitare şi schimbare de direcţie, întrucât reţeaua existentă este în stare avansată de degradare şi montarea de clapete de sens în cadrul conductelor de canalizare pentru prevenirea refulării apei uzate din subsol.

Conform proiectului de hotărâre, clădirea a fost expertizată în 2005 de societatea Proescom SRL, care a emis şi soluţia pentru consolidarea imobilului. Ȋn acest sens, societatea Proescom a elaborat un proiect în care soluţia propusă pentru consolidare a fost aceea a „metodei de izolare a bazei clădirii”.

Primăria Generală a Capitalei va mai cheltui încă 2,7 milioane de euro pentru chiria sediului din Splaiul Independenţei, după ce consilierii au aprobat într-o şedinţă care a avut loc anul trecut, contractul de închieriere pe un an, deşi iniţial se vorbea despre trei ani.

Practic, consilierii au decis ca admnistraţia să plătească o chirie de 230.000 de euro pe lună  pentru o clădire ce ar urma în final să fie achiziţionată de municipalitate. Până în prezent, de la semnarea contractului de închirere Primăria Capitalei a cotizat cu aproximativ 8 mililoane de euro pentru sediul nou, în contextul în care preţul clădirii este estimat la 11 milioane de euro. 

Imobilul situat în bulevardul Regina Elisabeta numărul 47,  în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911 după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea formată din subsol, parter şi patru etaje are o suprafaţă construită la sol de 3.814 metri pătrati şi o arie desfăşurată pe 21.992 de metri pătraţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite