Morţii lăsaţi fără cruci de hoţii de fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirele bucureştene sunt călcate zilnic de tâlhari. Hoţii de fier vechi fură de la gardul de împrejmuire al mormintelor până la inele din fier de cavouri şi chiar cruci.

Poliţiştii se confruntă cu din ce în ce mai multe cazuri de furt în cimitirele din Bucureşti. Dacă până acum dispăreau, sporadic, bucăţi din gardul mormintelor, în ultima perioadă bucureştenii au ajuns să renunţe la elementele din fier sau din cupru ce se montează la cavouri de frica hoţilor.
Hoţii „lucrează” chiar şi în cimitirul Bellu, unul dintre obiectivele propuse pentru lista punctelor turistice europene.

„Lumea nu mai pune inelele acelea la cavouri cu ajutorul cărora se deschide capacul de beton tocmai pentru că, după cum vedeţi, sunt furate de hoţi la foarte multe morminte. Le vând la fier vechi!”, ne-a spus Elena Arghire pe care am surprins-o aducând flori la mormântul soţului ei.

Se cer camere video la Bellu
Dacă la unele morminte lipsesc doar inele de la cavou, de la altele, hoţii au furat gardul cu totul. „Eu am rămas fără jumătate din gardul care era de jur împrejurul mormântului părinţilor mei. Am spus preotului, acum nu mai este acelaşi preot, dar mi-a spus să stau eu să prind hoţul! Eu am 84 de ani, nu pot face aşa ceva!”, ne-a spus şi Iftichia Petcu.

Administratorii cimitirului susţin însă că fac toate eforturile pentru a evita furturile. „Noi avem pază la cimitir şi acum nu mai poate intra nimeni acolo  aşa, oricum. Este adevărat că cimitirul este foarte mare şi am avea nevoie de un sistem cu camere video să supraveghem mai bine. Avem un proiect aprobat de Consiliul Municipiului Bucureşti”, ne-a declarat administratorul Bellu, Virgil Rotaru.

În timp ce bătrânii îşi vând obiectele casnice pentru a face rost de bani pentru cruci şi garduri pentru morminte, cei care le fură reuşesc să le vândă la centrele de colectare. Pentru că teoretic, un centru de colectare nu are voie să primească astfel de obiecte, hoţii folosesc diverse tertipuri pentru a-i convinge pe angajaţii depozitului de fier vechi să le primească „marfa”

Cu crucea, la REMAT
„A venit la un moment dat cineva care mi-a adus o cruce de fier întreagă. Avea inclusiv numele mortului inscripţionat pe ea. Mi-a spus că a primit-o de la rudele care au schimbat crucea de fier cu una de granit”, spune Lucian, administratorul unui centru de colectare fier vechi din Bucureşti. „Bătrânii amărâţi vin în general cu maşini de tocat carne, cu pocale de tocat usturoi, sau cu câte-un calorifer. Ei, săracii, se chinuie să strângă bani pentru medicamente şi îşi aduc bunurile din casă”, mai spune administratorul.

Printre obiectele de valoare ce au fost furate în ultimii ani din cimitirele bucureştene se numără şi leii din bronz de la Mormântul Eroului din cimitirul Belu şi limbile ceasului de la mormântul Iuliei Haşdeu care arătau ora la care a decedat. Hoţii nu au fost identificaţi nici în ziua de astăzi.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite