Modernism sau obscenitate? Statuie controversată pe scările Muzeului de Istorie: Împăratul Traian, gol puşcă, şi câinele cu apendice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul care a fost dezvelit în weekend de către primarul Sorin Oprescu are zilele numărate. Conducerea muzeului contestă apariţia lui pe treptele instituţiei din cauza aspectului hibrid. O tânără chiar a leşinat în momentul dezvelirii nudului.

Realizarea statuii s-a încheiat la iniţiativa Primăriei Capitalei şi la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operaţiune amplă de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului “Calea Victoriei-traseu cultural”.

Monumentul a născut deja controverse, nu doar pentru locul în care a fost amplasat, ci şi pentru că împăratul este reprezentat gol, ţinând în mână o lupoaică, căreia îi porneşte din gât o excrescenţă ciudată.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie nu se arată încântat de cadoul depus de Sorin Oprescu chiar în ziua depunerii candidaturii la pe treptele frumoasei cladiri, declarând că "nu va sta multă vreme acolo" şi că este o lucrare controversată, unii considerand-o monstruoasă, alţii ridicolă.

Primarul General a precizat că statuia pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o este o împlinire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani de zile, pornind de la Piaţa Roma. Acesta a adăugat că alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului Istoric, atât de dragă bucureştenilor şi turiştilor, deopotrivă. 

“M-am preocupat de la începutul acestui mandat de Primar General de reabilitarea Centrului Istoric al Bucureştiului şi creşterea atractivităţii, dar şi a potenţialului turistic al acestei zone din oraşul pe care îl iubim şi-l respectăm cu toţii", a precizat Oprescu.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului.

"Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie, un simbol al naţiunii noastre. Metafora aceasta îl reprezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care în romana înseamnă “fruntaşul cel mai bun”. Eu va urez, domnule Primar General, sa fiti un Optimus Princeps al Bucurestiului inca o data”, a declarat Razvan Theodorescu în momentul inaugurării.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite