Managerul Circului Globus, Victor Coman, demis de primarul Capitalei, după incendiul în care au murit 11 animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Circului Globus, Victor Coman, a fost demis, vineri, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, după ce joi dimineaţă 11 animale au murit asfixiate în urma unui incendiu care a curpins unul dintre grajdurile instituţiei.

Potrivit primarului Capitalei, managerul Cicului Globus trebuia să asigure adăposturi corespunzătoare animalelor care au murit în incendiul de joi. 

"În ceea ce priveşte incidentul de ieri şi faptul că au murit acele animale într-un incendiu, nu putem sa imputăm 100 la sută unei persoane că a izbucnit un incendiu, se poate întâmpla oriunde. Dar orice manager de instituţie trebuie să înţeleagă faptul că, dincolo de activitatea de creaţie, are în subordine şi în responsabilitate şi activitatea de organizare şi de manageriere a instituţiei pe care o reprezintă. Prin urmare, domnul manager de la Circul Globus a fost demis astăzi (vineri, n.r.) din cauza faptului că ieri am avut o situaţie foarte grea în legătură cu câteva animale chiar dacă nu mai erau în spectacolul circului, erau animale pensionate. Trebuia să beneficieze de grija conducerii Circului de stat şi să aibă adăposturi corespunzătoare", a spus Firea, potrivit News.ro.

Incendiul, cauzat de un scurtcircuit

Potrivit reprezentanţilor ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul ar fi fost provocat, cel mai probabil, de către un scurtcircuit la un calorifer electric folosit de către paznici pentru a se încălzi peste noapte. 

11 animale, printre care şi doi tigri siberieni, au murit joi dimineaţă în urma incendiului care a cuprins unul dintre grajdurile Circului Globus din Capitală. 

Potrivit managerului demis, oamenii au încercat să stingă singuri incendiul până la sosirea maşinilor de intervenţie ISU şi nu se ştie cauza incendiului. 

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Eu acum am venit de acolo. Administratorul nostru mă va suna imediat, pentru a-mi da mai multe detalii. Ştiu că au murit doi tigri, care nu ştiu de ce nu au ieşit în curtea lor, cum au făcut ceilalţi trei. Mai erau acolo câteva pisici şi porcuşori vietnamezi, care aparţineau unei dresoare ucrainene”, a mai afirmat el.

Pompierii au reuşit să salveze alte peste 20 de animale: şapte tigri, două cămile, doi tauri, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari şi câteva capre.

Imediat după incident, Fundaţia Vier Pfoten a solicitat din nou interzicerea folosirii animalelor în circuri. 

„În primul rând, animalelor sălbatice nu le pot fi oferite condiţiile cât de cât asemănătoare celor din sălbăticie în niciun circ, un leu are un areal pe care vânează de 400 km pătraţi, cam de două ori cât Bucureştiul, la circ are 50 de metri pătraţi, un areal natural pentru un tigru este de 1.000 de kilometri pătraţi. Chiar şi animalele născute şi crescute în activtate au nevoi similare cu ale celor din sălbăticie şi nu vor fi niciodată domesticite, nu au cum să se adapteze la viaţa în captivitate. De aici apar tulburări comportamentale, se învârt în cuşcă, sau mai rău, în arenă nu poţi şti cum reacţionează un animal sălbatic, se întâmplă nenorociri. Interzicerea este o chestie de bun simţ, acum 50 de ani se întâmpla să distrezi copiii prin punerea animalelor să sară prin foc”, a spus Kuki Bărbuceanu, director de programe al Fundaţiei Vier Pfoten.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite