Încep lucrările la Casa Cesianu din Capitală. Alte trei proiecte cu bani europeni, în pregătire la Municipalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Cesianu va intra în renovări. Alte trei proiecte sunt în pregătire FOTO commons.wikimedia.org
Casa Cesianu va intra în renovări. Alte trei proiecte sunt în pregătire FOTO commons.wikimedia.org

Contractul de consolidare şi renovare a Casei Cesianu, clădire-monument construită în urmă cu 130 de ani, a fost atribuit la începutul lunii, urmând ca lucrările să înceapă în câteva zile. Valoarea contractului este de peste şase milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro).

Primăria Capitalei a atribuit, pe 8 noiembrie, contractul de consolidare şi renovare a Casei Cesianu, imobilul situat pe Calea Victoriei numărul 174 (la intersecţia cu Bulevardul Dacia). Contractul a fost atribuit firmei SC Aedificia Carpati SA, iar valoarea contractului este de 6.490.339 lei cu TVA. Constructorul are la dispoziţie 30 de luni de la data atribuirii contractului, inclusiv lunile friguroase, pentru a finaliza lucrarea.

Întregul proiect, "Consolidare, restaurare şi conservare Casa Cesianu" are o valoare totală de 8,5 milioane de lei (aproape doua milioane de euro), din care 5,9 milioane de lei provin din fonduri europene.

„Pentru imobilul Casei Cesianu, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la începutul acestei luni şi au fost demarate lucrările privind organizarea de şantier“, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei, în răspunsul unei solicitări adevarul.ro.

Casa Cesianu este o impozantă clădire-monument construită în urmă cu mai bine de 130 de ani. Iniţial a fost atribuită ca Legaţie Germană devenind casa contelui von Wesdehlen, primul amsador al Germaniei la Bucureşti. Cunoscut mai ales ca teatrul de revistă „Constantin Tanase“, clădirea a devenit Casino Victoria după Revoluţie, fiind ulterior transformată în casă de pariuri. De câţiva ani, clădirea-monument se afla în paragină.

Observatorul Astronomic, Arcul de Triumf şi Muzeul Mina Minovici, reabilitate cu bani europeni

Lucrările de la Casa Cesianu fac parte dintr-un calup de patru monumente pentru care Primăria Capitalei a depus proiecte de atragere de fonduri europene.

„Pentru implementarea celor patru proiecte de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul astronomic  Vasile Urseanu şi Muzeul Nicolae Minovici care beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 de dezvoltare durabilă şi promovare a turismului, au fost achiziţionate serviciile de promovare şi publicitate, de management şi consultanţă, de asistenţă tehnică dirigenţie de şantier şi de proiectare precum şi serviciile de audit financiar, necesare demarării execuţiei lucrărilor aferente realizării şi punerii în valoare a acestor obiective“, se arată într-un răspuns dat de Primăria Municipiului Bucureşti către adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, achiziţia execuţiei de lucrări pentru imobilul Vilei Minovici este în derulare. În ceea ce priveşte lucrările de la Arcul de Triumf, procedura de achiziţie a lucrărilor a fost finalizată în cursul lunii iunie 2013, însă a făcut obiectul unui proces în instanţă, ca urmare a contestării rezultatului evaluării. În prezent, se află în pronunţare decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Situaţia este similară şi în cazul Observatorului Astronomic, unde ca urmare a contestării rezultatului procedurii de achiziţie a lucrărilor la CNSC, achiziţia contractului de execuţie a urmat cursul reevaluării ofertelor depuse şi este în curs de finalizare.

Proiecte de anvergură, atribuite firmei Aedificia Carpati SA

Firma căreia Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru reabilitarea Casei Cesianu a obţinut şi alte câteva proiecte mari. Astfel, potrivit agendaconstructiilor.ro,compania este implicată în execuţia unor proiecte de anvergură realizate la nivel naţional, cum ar fi consolidarea şi restaurarea clădirii Teatrului Naţional Bucureşti, construirea laserului ELI-NP de la Măgurele (proiect estimat la circa un miliard de lei), reabilitarea Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (lucrare realizată în parteneriat cu grupul olandez Tretwerk), restaurarea Hanului Gabroveni, precum şi modernizarea Catedralei Voluntari.

În ceea ce priveşte Arcul de Triumf din Capitală, odată cu lucrările de consolidare va fi construit şi un pasaj pietonal subteran pe sub monument, ca parte a unui proiect mai amplu de infrastructură rutieră prin care se vor amenaja mai multe pasaje pietonale subterane pentru a evita trecerea la nivel a bulevardelor Alexandru Averescu, Kiseleff şi Constantin Prezan.

Planurile municipalităţii arată că se vor amenaja cinci pasaje pietonale de acces şi un pasaj central în formă inelară să fie amenajate. Accesul în pasaj va fi asigurat cu ajutorul a cinci lifturi şi şase scări rulante. Valoarea totală a proiectului este de 30 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 22 milioane lei.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Casa Cesianu, Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic intră în restaurare. Cum va arăta vechiul sediu al Primăriei Capitalei după consolidare

Anul acestea, mai multe monumente istorice din Bucureşti vor intra într-un proces de restaurare, dar care nu va afecta aspectul original pe care monumentele bucureştene îl au, potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Oprescu va împrumuta 140 de milioane de lei pentru a cofinanţa proiectele începute cu fonduri europene, printre care şi consolidarea Arcului de Triumf

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au aprobat proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei va lua un credit intern de 140 de milioane de lei pentru a continua proiectele începute cu ajutorul fondurilor europene. Printre aceste se află şi reabilitatea mai multor clădiri istorice din Capitală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite