Gabriel Mutu, primarul PSD al Sectorului 6, fidel lui Dragnea, o atacă pe Firea pe tema RADET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea, alături de Gabriel Mutu, pe vremea când făceau echipă pentru Bucureşti. Foto: Pagina de Facebook a lui Gabriel Mutu
Gabriela Firea, alături de Gabriel Mutu, pe vremea când făceau echipă pentru Bucureşti. Foto: Pagina de Facebook a lui Gabriel Mutu

Scandal între primarul general Gabriela Firea şi edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu, legat de situaţia RADET. Mutu, un fost susţinător al Gabrielei Firea până ce primarul general a ieşit din graţiile liderului PSD Liviu Dragnea, a ieşit la atac şi acuză, într-un comunicat de presă, că Primăria Generală nu are un plan clar de investiţii privind regia de termoficare. Gabriela Firea răspunde dând vina pe PNL.

Disputa dintre cei doi apare în ziua în care Bucureştiul este grav afectat de ploaia care îngheaţă şi care a dus la prăbuşirea a sute de copaci şi stâlpi, a blocat transportul în comun şi a transformat trotuarele în patinoare, iar multe maşini au fost lovite de crengile rupte sub greutatea gheţii.

Mai mult, până la răcirea relaţiilor dintre Gabriela Firea şi Liviu Dragnea, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, nu a avut nicio critică la adresa Primăriei Capitalei. Dimpotrivă, edilul de la Sectorul 6 era prezent în preajma Gabrielei Firea la multe evenimente publice şi apărea adesea în fotografii alături de primarul general.

„Situaţia RADET a devenit inacceptabilă în Bucureşti. Până în acest moment, toate sesizările transmise de locuitorii Sectorului 6 către Primărie au fost direcţionate cu celeritate spre RADET Bucureşti. Cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi şi Ghencea au fost cele mai afectate de avariile din reţea şi zeci de mii de bucureşteni stau în frig în case“, scrie într-un comunicat trimis de Gabriel Mutu.

„În fiecare zi cei de la RADET sunt chemaţi la intervenţii în Sectorul 6. Lucrările se desfăşoară greoi şi sunt multe situaţii în care autoritatea locală este nevoită să acţioneze de urgenţă pentru a proteja cetăţenii de posibilele pericole pe care le prezintă lucrările din teren. Am primit sute de mesaje pe care le-am redirecţionat şi care nu suportă amânare. Familii cu copii mici stau în case sub limita de confort acceptabilă, aceasta este o stare de fapt creată de o gestionare ineficientă a situaţiei. Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să acţioneze conform unul plan concret de măsuri de investiţii în această regie pe care o administrează. Situaţia a devenit inacceptabilă şi solicit intervenţia de urgenţă la toate avariile anunţate“, susţine primarul Sectorului 6.

Potrivit comunicatului citat, „conform Legii energiei termice 325/2006, furnizorii trebuie să asigure minimum 20 de grade în apartament. În perioada avariilor, oamenii au costuri suplimentare din cauza folosirii metodelor alternative de încălzire (calorifer în priză, dau drumul la aragaz). Furnizorul, în acest caz, RADET este obligat să acopere costurile suplimentare prin reducerile aplicate în facturile emise.

Primarul Sectorului 6, Gabriel MUTU face un apel şi la asociaţiile de proprietari, să urmărească aceste facturi şi să solicite reducerile îndreptăţile pentru perioada fără energie termică.“

În replică, Primăria Capitalei a dat un comunicat în care vorbeşte despre moştenirea problemelor RADET de la PNL, deşi anterior primar general a fost Sorin Oprescu, susţinut de PSD.

„În ultimii zece ani PNL a deţinut controlul RADET, iar acum acelaşi partid condamnă public situaţia instituţiei pe care a condus-o atâţia ani! Opinia publică nu poate fi minţită la nesfârşit! Aşa cum am mai afirmat public, actualii candidaţi ai PNL pentru Primăria Generală şi primăriile de sectoare sunt, de fapt, groparii RADET şi am arătat că, ani de zile, această instituţie a fost condusă de membri PNL. Pasarea responsabilităţilor nu reprezintă un gest de onoare, faptele vorbesc, situaţia actuală a RADET vorbeşte clar despre eficienţa celor care atâta vreme au avut decizia în propriile mâini. Toate aceste informaţii false şi atacuri la persoană nu ne vor opri, îi asigur încă o dată pe bucureşteni că vom face tot posibilul astfel încât, după zeci de ani, RADET să poată oferi cetăţenilor servicii publice de calitate“, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit comunicatului PMB, actuala administraţie a Capitalei este pregătită pentru modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, Primăria Capitalei investeşte în reabilitarea reţelelor RADET şi face toate eforturile să recupereze o perioadă de 27 de ani în care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice nu a beneficiat de investiţii concrete“.

Municipalitatea spune că a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi unităţi de producere a energiei termice în cogenerare, iar în ceea ce priveşte investiţiile în reţeaua de termoficare, PMB informează că a fost elaborat în 2017 un studiu de fezabilitate care a evidenţiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare).

„Pentru a degreva, parţial, bugetul local de efortul investiţional pe care acest obiectiv îl presupune, o parte din lucrări - pentru 212 km de conducte - sunt cuprinse în proiectul pregătit de municipalitate pentru a primi cofinanţare din fonduri europene. (...) Valoarea investiţiei se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane euro)", scrie în comunicatul Primăriei Generale.

Pentru alte tronsoane de reţea, ce însumează 63,24 km de conducte şi care au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii şi pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin studiul de fezabilitate au fost aprobaţi printr-o hotărâre a CGMB din 2018, mai scrie ăn comunicatul PMB.

„Valoarea investiţiei se ridică la 274.894.009 lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuţie a fost atribuit Companiei Municipale Energetică Bucureşti SA. Până în prezent, a fost finalizată etapa de proiectare a trei obiective din totalul celor şapte aferente investiţiei, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor de execuţie să fie dat la încheierea sezonului de încălzire 2018-2019, pentru următoarele tronsoane: Obiectivul 2 - Magistrala II Sud - CS1 (CET) - CS5 Bobocica, cu o lungime de 4,27 km; Obiectivul 6 - Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S, cu o lungime de 6,3 km; Obiectivul 7 - Magistrala I-III Vest - CD9 - CD5, cu o lungime de 950 m", mai explică Primăria Capitalei.

PMB susţine că, pentru restul de 226 km de conducte, începând din acest an, vor fi demarate procedurile necesare în vederea elaborării documentaţiei pentru achiziţia lucrărilor de proiectare şi execuţie. Prioritizarea lucrărilor va avea loc după influenţa pe care o au în asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică.

Municipalitatea aminteşte că, în octombrie 2018, au fost demarate lucrările de modernizare la Centrala Termică Amzei, prin Compania Municipală Energetică Bucureşti SA. Lucrările vor fi reluate în primăvara anului acesta, ca urmare a faptului că în sezonul rece centrala continuă să livreze populaţiei agent termic şi apa caldă. Valoarea investiţiei se ridica la 2.865.615 lei fără TVA.

Primăria Capitalei derulează şi proiectul de modernizare a CTZ Casa Presei, mai scrie în comunicatul citat, iar această invetiţie va asigura o parte din necesarul de energie termică în zona de nord a Capitalei. În 2019 vor mai fi modernizate de către Primăria Generală centralele termice de cvartal Luterană şi Rosetti, proiecte ale căror valori sunt estimate la 6.090.000 lei, respectiv 1.846.270 lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite