FOTO Reabilitarea Hanului Gabroveni va fi terminată la sfârşitul anului. Sorin Oprescu vrea să cumpere Hotelul Concordia şi casa Miţei Biciclista

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta Hanul Gabroveni înainte de începerea lucrărilor
Aşa arăta Hanul Gabroveni înainte de începerea lucrărilor

Lucrările de restaurare şi de extindere de la Hanul Gabroveni sunt la jumătatea drumului, după ce întregul proiect a fost demarat în luna februarie a anului trecut. Sorin Oprescu a vizitat sâmbătă şantierul Gabroveni, declarându-se mulţumit de evoluţia lucrărilor.

Primarul General al Capitalei a fost la Hanul Gabroveni pentru a inspecta modul în care decurg lucrările pe şantierul unde se va reconstrui cât mai fidel originalul. Acesta a declarat că totul este conform planului, iar proiectul se află la jumătatea drumului. „Sunt mulţumit de evoluţia lucrărilor de la Hanul Gabroveni care au început în februarie 2012. Peste 40% din aceste lucrări sunt deja finalizate” , a spus Sorin Oprescu.

Valoarea totală a costurilor este de 14 milioane de lei, plătiţi de Primăria Capitalei şi din fondurile europene: 14 milioane de lei vin de la Primărie, în timp ce 7 milioane de lei provin din fondurile europene prin Ministerul Culturii.

În decursul acestui an, vor începe şi alte lucrări de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din Bucureşti. Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic, Casa Cesianu şi Casa Mina Minovici sunt cele patru clădiri bucureştene care vor fi restaurate începând din acest an.

Sorin Oprescu preconizează că lucrările se vor termina la sfârşitul anului 2013, când la Gabroveni va lua naştere un centru cultural artistic de nivel european.

Casa Miţei Biciclista şi Hotelul Concordia, pe lista de exproprieri a Primăriei

De asemenea, Sorin Oprescu a declarat că municipalitatea ar putea expropria câteva clădiri de patrimoniu neglijate de proprietari, pentru a fi refăcute, cum ar fi Hotelul Concordia şi casa unde a locuit celebra Miţa biciclista.

Sorin Oprescu a spus că aceste clădiri de patrimoniu sunt în stare avansată de degradare, acesta fiind şi motivul pentru care se intenţionează consolidarea şi renovarea lor. Primarul Capitalei a precizat că municipalitatea este dispusă să găsească soluţii în vederea exproprierii clădirilor de patrimoniu neglijate de proprietari, pentru reabilitarea acestora.

„Anul acesta ne-am propus să expropriem câteva clădiri de patrimoniu, pe care să le refacem, cum ar fi Hotelul Concordia. Este necesar ca generaţiile următoare să nu uite unde s-a semnat actul Unirii Principatelor Romane. Dacă proprietarii nu se apucă de treabă acolo, sunt dispus să trec la expropriere. Când aceştia uită de asemenea clădiri, nu pot să stau să aştept ca samsarii să pună mâna pe ele pentru a-şi construi proiectele imobiliare. Împreună cu fondurile noastre şi cu fondurile europene putem reface clădirile de patrimoniu din Bucureşti“, a mai spus primarul Sorin Oprescu.

Casa Miţa Biciclista, de pe strada Biserica Amzei, este monument istoric ce datează din 1900. Numele casei aminteşte de apelativul proprietarei Maria Mihăescu, prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă.

La Hotel Concordia, din strada Smârdan, în seara de 23 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Pe o piatră memorială ce fusese ataşată pe una dintre cele mai deteriorate imobile din Centrul Istoric al Capitalei era scris: "În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române Hotelul Concordia, unde în seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite