FOTO De ce este Fântâna de la Universitate un simbol al Bucureştiului
0În aproape două luni, fântâna de la Universitate va fi înlocuită cu o construcţie modernă: o fântână săltătoare, la fel ca cea din Piaţa Mare din Sibiu. Asfaltul va fi înlocuit cu piatră cubică şi granit, iar zona va fi una exclusiv pietonală. Aceste schimbări au stârnit nemulţumirea bucureştenilor, pentru care fântâna reprezintă un spaţiu-simbol.
Fântâna Dunărea a fost construită în Piaţa Universităţii după cutremurul din 1977, odată cu blocul Dunărea, al cărui nume îl şi poartă. În ultimii 20 de ani, zona a căpătat o semnificaţie importantă pentru bucureşteni, aici având loc unele dintre cele mai important evenimente din istoria recentă: Revoluţia din 1989, mineriadele.
Locul a rămas în memoria colectivă ca unul de întâlnire, la fel ca treptele Băncii Naţionale sau ceasul de la Universitate.

Noua fântână de la Universitate va fi gata în toamnă FOTO: Hotnews.ro
Dispariţia acesteia a stârnit reacţii în rândul societăţii civile care nu vrea să renunţe la unul dintre simbolurile Bucureştiului.
La fel ca în marile capitale europene, zona unde se află acum Fântâna Dunărea va fi transformată radical cu o investiţie de 1,7 milioane de euro, investiţie susţinută de Primăria Capitalei. Proiectul vizează şi trotuarul din faţa Teatrului Naţional şi pe cel de lângă Spitalul Colţea, iar lucrările sunt executate de firma Tehnologica Radion, o firmă care, de regulă se ocupă cu asfaltările în Capitală.
ONG: Demolarea este ilegală
Muncitorii au început deja să pună în practică proiectul, urmând ca până la toamnă, zona să capete o cu totul altă faţă. Scopul declarat al administraţiei locale este acela de a înfrumuseţa spaţiul. Demolarea monumentului a stârnit nemulţumirea bucureştenilor şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale.

Noua fântână de la Universitate va fi gata în toamnă FOTO: Hotnews.ro
Câţiva protestatari se adună în fiecare seară la fântână, iar peste zi rămâne unul ”de veghe”. "Această fântână este: Istorie, Arhitectura, Sentiment, Adolescenţă, Artă, Simbol Naţional, Libertate, Literatură, Geografie, Chimie, Amintiri, Iubire, Apa, Design, Urbanism, România, Bucureşti", au scris pe o pancartă protestatarii care s-au adunat seară de seară în Piaţa Universităţii pentru a salva fântâna.
”Este un proiect de modernizare, aşa cum sunt multe în capitalele mari ale Europei. Toată suprafaţa din jurul fântânii va fi ridicată la acelaşi nivel, astfel încât maşinile să nu mai poată parca acolo, spaţiul să rămână exclusiv pentru pietoni. Duzele jeturilor de apă vor fi montate pe suprafaţa actualei fântâni, nu mai mai mult, nu mai puţin. Voi tinerii trebuie să încurajaţi astfel de proiecte de modernizare, vouă vă place cum arată Centrul Vechi al Bucureştiului, aşa plin de maşini? Cu bordurile astea mâncate de vreme?'', a explicat unul dintre inginerii de pe şantier.
Bucureştenii nemulţumiţi de decizia Primăriei au pus afişe de protest în apropierea Fântânii de la Universitate FOTO Bogdan Păvăloi
”Dincolo de demolarea unui obiect-simbol, e vorba de a a atribui amenajarea unui spaţiu important al Bucureştiului unei firme de drumuri, fără dezbatere publică, fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii, fără transparenţa în atribuire. Ordinul Arhitecţilor Bucuresti este împotriva intervenţiei”, este de părere Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”. Fântâna se află în zona de protecţie a Universităţii şi a Facultăţii de Arhitectură, monumente istorice.

Protestele, pe Facebook
Pe reţelele de socializare circulă mesaje care se împotrivesc noului proiect. Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale susţin că demolarea fântânii şi construirea alteia noi fără avizul Ministerului Culturii constituie faptă penală. ”Este un atentat grav prin demolarea unui simbol al Agorei, al Rezistenţei Civice, dar şi, în general, al întâlnirilor la reverberaţia Fântânii”, au scris protestatarii organizaţi într-un grup pe Facebook.