FOTOGALERIE Râul uitat al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi voluntari au contribuit la înfrumuseţarea Dâmboviţei. FOTO Aura Clara Marinescu
Mai mulţi voluntari au contribuit la înfrumuseţarea Dâmboviţei. FOTO Aura Clara Marinescu

Asociaţia „Ivan Patzaichin - Mila 23” propune transformarea zonei şi luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii. Va fi un Centru de Cultură Eco-Urbană. Strategii de recucerire a urbanităţii (Plug to Nature) reprezintă o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 18 octombrie – 5 noiembrie pentru revitalizarea Dâmboviţei.

Timp de două săptămâni, cei care vor ajunge la Biblioteca Naţională vor participa la proiecte artistice, amenajări urbane, dezbateri, exemple de repunere în circuit a râului ce traversează Bucureştiul. Iniţiativa are şi rolul unei consultări publice. „De la Patriarhie şi până la Biblioteca Naţională avem de-a face cu clădiri de patrimoniu şi cu una dintre cele mai frumoase perspective asupra Dâmboviţei”, a spus Elena Tîrziman, director al Bibliotecii Naţionale.

O nouă imagine a Dâmboviţei

În faţa Bibliotecii Naţionale a fost ridicată instalaţia Plug to Nature, o cabană din lemn, dotată cu difuzoare prin care se aud sunetele Deltei, în interior puteţi admira fauna, viaţa de la gurile de vărsare a Dunării, iar pe un ecran aşezat în interiorul unei capsule de sticlă rulează imagini din satele de la sud-est. E într-adevăr o conectare a oraşului la natură, o călătorie din Bucureşti în apele Deltei.

image

Foto

dambovita


„Înainte de a fi adusă la Bucureşti, instalaţia a fost la Viena, în Karlplaz. În momentul în care era construită, pe acoperiş aveam un cuib. O barză s-a aşezat nestingherită. A stat un sfert de oră, timp în care trecătorii au fotografiat-o. Aşa că, de ce nu ar reuşi un astfel de proiect? Stă doar în puterile noastre”, a povestit Teodor Frolu, arhitect, unul dintre iniţiatori şi membru al Asociaţiei. De asemenea, pe terasa Bibliotecii Naţionale cu deschidere spre Dâmboviţa este construit un far temporar. În jurul lui vor avea loc workshopuri. „O galaxie de sfori” este o altă instalaţie cu 50 de kilometri de fire colorate, tăiate într-o formă de vârtej. Reprezintă animaţia urbană şi este suspendată în holul Bibliotecii Naţionale a României.

„Încercăm să aducem specialişti din ţară şi din străinătate care să ne spună cum au reuşit să amenajeze râurile lor. Încercăm să recuperăm Dâmboviţa”, a declarat Ivan Patzaichin. „Cartea, mişcarea şi natura au fost întrotdeauna o atracţie, de-asta am ales ca loc de pornire Biblioteca”, a mai spus marele sportiv. La 2 noiembrie, va fi lansat un concurs pentru artişti designeri care să vină cu propuneri de creare de instalaţii ce vor reprezenta zone protejate din ţară. „În luna mai a anului viitor vom deschide primul centru de eco-urbanism”, a declarat Ivan Patzaichin.

Din program:

Sâmbătă, 20 octombrie, bucureştenii au putut să se dea cu canotca pe Dâmboviţa, şi nu cu una oarecare, ci cu una marca Rawmania (prima mişcare de descoperire şi promovare a traseelor pentru barca cu vâsle pe apele din România, iniţiativă a lui Ivan Patzaichin). A fost o competiţie cu bărci, o demonstraţie de canotci 10+1, de la ora 10.00.

Pe toată durata proiectului, în interiorul şi pe terasa dinspre Dâmboviţa a Bibliotecii  Naţionale, Bucureşti, artiştii Justin Baroncea, Eduard Gabia, Electric Brother, Cristina David, Anamaria Machedon, Nicu Ilfoveanu, Olah Gyarfas, Sorin Istudor, Kallioppi Dimou, studioBASAR, Mario Kuibus şi Ştefan Sava vor avea intervenţii de artă publică.

Seria conferinţelor a continuat luni, 22 octombrie, de la orele 16.00, cu „Pe teren local – scenarii pentru un urbanism creativ”, la care au participat: Igor Kovasevici, de la Centrul de Arhitectură Central European, din Praga, centru interdisciplinar dedicat evoluţiei şi dinamicii urbane în spaţiul central şi est-european, Michael Obrist, feld72, Viena, preocupat în cercetarea şi găsirea de noi strategii de activare a spaţiului urban, cu un studiu de caz, dar şi Mario Kuibus, re-act studio, Bucureşti, cu prezentarea proiectului Transcendental Urban Bucharest.

Tot luni, 22 octombrie, de la orele 19.30, la Biblioteca Naţională din Bucureşti a avut loc proiecţia filmului Man with a movie camera (1929), în regia lui Dzinga Vertov.

Marţi, 23 octombrie, de la aceeaşi oră, se va proiecta filmul Society of the Spectacle (1973), în regia lui Guy Debord. 

Vineri, 2 noiembrie, de la orele 9.00, la sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale din Capitală, se va discuta despre standardele europene pentru ecoturism, prilej cu care se va lansa  concursul internaţional „Premiul Ivan Patzaichin pentru Artă Publică si inovatie în design”. Seara, de la orele 19:30, se va proiecta filmul regizorului, Jacques Tati, Playtime (1967).

Proiecul „PLUG TO NATURE. Strategii de recucerire a urbanităţii” este iniţiat de Asociaţia „Ivan Patzaichin - Mila 23” şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Mai multe detalii lawww.rowmania.ro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite