Excelsior, primul teatru construit în 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua clădire a fost inaugurată aseară, în Capitală, cu premiera piesei „Vrăjitorul din Oz“. Sala de spectacole a Teatrului pentru copii şi tineret Excelsior de pe strada Academiei 28 va purta numele maestrului Ion Lucian care, prin finalizarea proiectului, şi-a văzut visul împlinit.

Actorii Teatrului Excelsior îşi pot ţine reprezentaţiile într-o clădire nouă cu o suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi şi care dispune de trei etaje. La primul nivel se află sala de spectacole şi foaierul, iar la etajul al doilea balconul şi loje, cabinele de lumini şi sunet, iar ultimul este destinat birourilor.

image

Actorii, la repetiţia piesei „Vrăjitorul din Oz“. Foto: Lucian Munteanu

Lucrările de construcţie au presupus, printre altele, şi montarea de instalaţii de iluminat şi acustice, dar şi de ventilaţie. Sala de spectacole care are o capacitate de 181 de locuri a găzduit aseară o premieră care a marcat inaugurarea instituţiei de cultură. „Au trecut doisprezece ani de când mă lupt să realizez acest sediu pentru Teatrul Excelsior şi iată că acum, în ciuda crizei financiare, Primăria a reuşit să aloce fondurile necesare pentru terminarea sălii de teatru“, a spus, ieri, emoţionat, maestrul Ion Lucian care săptămâna trecută a împlinit vârsta de 87 de ani. 

Zilele acestea, actorii sunt ocupaţi cu repetiţiile şi inaugurarea, însă bucureştenii sunt aşteptaţi, începând din data de 13 mai, la spectacolele care vor fi susţinute de aproximativ 12 artişti precum Victor Radovici, Vasile Menzel, Annemary Ziegler, dar şi colaboratori.

Instrarea la spectacole costă 10,5 lei, iar casa de bilete se află în incinta noului teatru.

Ridicat cu scandal
Noul Teatru Excelsior este considerat primul teatru construit în Bucureşti în ultimii 20 de ani. Clădirea a fost ridicată de la temelii, lucrările fiind începute la sfârşitul anului 2005 după ce a prmit aprobarea fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu. Demolarea fostului sediu a iscat controverse, iar presa a scris în urmă cu câţiva ani despre demolarea Teatrului Excelsior şi construirea în loc a unui gigant din sticlă şi oţel de 13 etaje. Clădirea a fost dărâmată pe motiv că era într-un stadiu avansat de degradare, au susţinut la vremea respectivă constructorii. Şi ONG-urile au protestat atunci cerând oprirea şantierului şi refacerea teatrului în stilul arhitectural al Pieţei Revoluţiei. Mai mult, protestatarii acuzau că structura clădirilor învecinate a fost grav afectată de utilajele care lucrau la imensa clădire. Proiectul a fost însă continuat, iar Primăria Capitalei a anunţat, ieri, finalizarea proiectului.
Ion Lucian, lăudat de colegi

Directorii Teatrelor Masca şi Metropolis, alte două instituţii de artă teatrală deschise după 1989 în Capitală, l-au felicitat pe maestrul Ion Lucian pentru că a reuşit să finalizeze proiectul.

„Are mai puţină importanţă faptul că teatrul a fost ridicat de la zero ceea ce face ca să fie cu adevărat primul teatru construit după 20 de ani în Bucureşti. Important este că un mare actor şi-a văzut visul ămplinit  ceea ce este un lucru fantastic. El este acum vioara înâi şi îi urez multă baftă“, a declarat, ieri, directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare.

Şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis a vorbit despre noua instituţie de cultură. „Din când în când este primăvară şi în teatrul românesc. Faptul că în Bucureşti există astfel de proiecte este un lucru bun şi sperăm să continuie astfel de construcţii şi să avem precum Budapesta sau Sofia, peste 60 de instituţii de cultură“, a spus Ivaşcu.

Masca și Metropolis se diferențiază de Excelsior prin faptul că au fost deschise în două clădiri rehabilitate.  Teatrul Masca a funcționat la începutul anilor ’90 la subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, iar în prezent își are sediul pe bulevardul Uverturii din cartierul  Militari, într-o clădire la care a fost păstrată arhitectura. Teatrul Metropolis situat pe strada Mihai Eminescu îmbină mai multe stiluri arhitecturale cu o sală de spectacole de 150 de locuri.

Teatrul copiilor, deschis acum 21 de ani
Teatrul Excelsior a fost înființat în aprilie 1990 de Ministerul Culturii, iar în 1999, teatrul tuturor copiilor, a trecut sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti. După zeci de spectacole prezentate publicului în săli de împrumut, Teatrul Excelsior și-a deschis stagiunea 1996 – 1997 în propriul spaţiu de pe strada Academiei 28. La sfârșitul anului 2005, clădirea veche a fost demolată pentru ridicarea actualului sediu.

181 de locuri
La primul etaj se află foaierul și sala de spectacole cu o capacitate de 181 de locuri. La al doilea sunt lojele, cabinele de lumini şi sunet, iar la etajul trei se află birourile.


Au trecut doisprezece ani de când mă lupt să realizez acest sediu pentru Teatrul Excelsior
Ion Lucian
Directorul Teatrul Excelsior 






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite