„Descentralizarea promovează prosperitatea baronilor locali“. ONG-urile ameninţă că vor anunţa procedura de infringement pe mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan trifu, Nicuşor Dan şi Roxana Wring au ţinut o conferinţă de presă pe tema Legii Descentralizării FOTO Ionuţ Ungureanu
Dan trifu, Nicuşor Dan şi Roxana Wring au ţinut o conferinţă de presă pe tema Legii Descentralizării FOTO Ionuţ Ungureanu

În timp ce premierul Victor Ponta a anunţat că Legea Descentralizării va fi aprobată de Guvern mirecurea viitoare, peste 70 de organizaţii ale societăţii civile condamnă mai multe prevederi care nu vor face decât să dea înapoi traseul depolitizării instituţiilor de control. Clădiri de patrimoniu, păduri, râuri vor fi la cheremul baronilor locali. Mai mult decât atât, acest comportament ar pune România într-o situaţie de infringement.

O conferinţă de presă pe tema descentralizării a avut loc la sediul Agenţiei de Monitorizarea a Presei - Active Watch miercuri dimineaţă. Printre cei prezenţi au fost şi reprezentanţii Coaliţiei de Mediu, ai Asociaţiei Pro Patrimonio, dar şi preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan. 

Însumând vocea a peste 70 de Organizaţii Nonguvernamentale, reprezentanţii societăţii civile se opun vehement unor prevederi ale noii legi.

Practic, aceştia acuză noua lege că lasă instituţiile de control pe probleme de mediu, dar şi pe cele de patrimoniu cultural fără o pârghie reală de acţiune. Trecând din subordinea ministerelor în cea a autorităţilor locale, organizaţiile acuză o politizare extrem de puternică a lor, moment în care ele nu vor mai funcţiona deloc independent.

Conform proiectului Legii descentralizării publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ministerul Culturii pierde aproape toate atribuţiile de avizare a intervenţiilor asupra monumentelor istorice şi a zonelor istorice. În Bucureşti, aceste atribuţii vor fi transferate Primăriei Capitalei, iar în cazul celorlalte localităţi în subordinea Consiliilor Judeţene. Situaţia este identică şi în cazul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului.

image
image

Premierul Victor Ponta a anunţat că guvernul va aproba, în şedinţa de miercurea viitoare, legea descentralizătii şi bugetul pe 2014, asupra cărora şi-a angajat răspunderea, pentru a le trimite mai departe la Parlament.

„Că treci Agenţiile pentru Protecţia Mediului (APM) la autoritatea locală ori la cea centrală cineva tot trebuie să plătească cheltuielile. Tot banii cetăţenilor sunt. Problema se pune unde este cel mai eficient ca ea să existe. Noi am ajuns la concluzia că cea mai eficientă agenţie de mediu este cea depolitizată. Momentan este imperios necesar ca ea să rămână la autoritatea centrală“, a explicat Dan Trifu, vicepreşedintele Asociaţiei Ecocivica.

Aerul din Capitală, la cheremul consilierilor şi al lui Oprescu

Acesta a explicat cum rolul APM-urilor, de monitorizare şi avizare, ar deveni mai degrabă simbolice şi asta pentru că s-ar supune ordinelor politice. Luând Capitala drept exemplu, Trifu a oferit exemplul Agenţiei de Mediu care monitorizează toţi indicatorii privind calitatea aerului şi îi raportează Uniunii Europene pentru ca autoritatea locală să înceapă să ia măsuri ca aceşti indicatori să revină în limitele normale.

Dacă momentan există presiuni către consilierii generali şi primarul Sorin Oprescu pentru luarea unor măsuri având în vedere că spaţiul verde din Bucureşti este mult sub media europeană, situaţia ar fi doar la latitudinea autorităţilor din cadrul Primăriei Generale în momentul descentralizării. 

„Acum imaginaţi-vă că autoritatea de mediu, care şi-aşa întâmpină dificultăţi deosebite, ea fiind politizată şi lucrând în multe situaţii la ordin politic, ar trebui să amendeze autoritatea locală pentru nerespectarea unor indicatori privind calitatea aerului, de exemplu. Dacă autoritatea aia de mediu trece în subordinea autorităţii locale, în primul rând nu va mai exista niciun fel de monitorizare, apoi cine ar avea curaj să dea amendă sau să facă un raport gărzii de mediu pentru constituirea unui control?“, a mai spus Trifu. 

Descentralizarea promovează prosperitatea baronilor locali

Problema este aceeaşi şi în cazul patrimoniului cultural. Roxana Wring, de la Asociaţia Pro DoMo acuză faptul că nu există un studiu de impact pentru acest proiect de descentralizare. "Aceste propuneri sunt motivate prin faptul că promovează prosperitatea. Poate prosperitatea baronilor locali. De exemplu, Primăria Capitalei iniţiază un proiect, al cărei beneficiar este tot ea. Practic, Primăria îşi va acorda singură avizul de mediu, avizul de la cultură şi autorizaţia de construcţie. Nu va mai exista niciun fel de control. Autoritatea locală va avea putere absolută ", spune Wring.

Mai mult decât atât, reprezentantul Asociaţiei de patrimoniu crede că există deja un oarecare nivel de descentralizare prin agenţiile culturale, dar şi că Legea ar fi unică în Europa. „Practic direcţia de cultură va fi tot în subordinea celui care propune o construcţie. Primăria Capitalei ar trebui să se amendeze singur. Nu va exista un filtru necesar protejării patrimoniului“, a mai spus Roxana Wring.

Aceasta a mai vorbit şi de crearea unor discrepanţe uriaşe între localităţile mai înstărite sau cu un patrimoniu cultural mai bogat şi cel mai puţin avantajate din acest punct de vedere.

Cristi Borcea primeşte autorizaţie de construcţie retroactiv

De aceeaşi părere este şi Dan Trifu, care a oferit mai multe exemple prin care, de-a lungul timpului, nici măcar Agenţia de Mediu ori Ministerul Culturii nu au reuşit să oprească nişte construcţii incorecte, insistând pe ideea că descentralizarea nu ar face decât să accentueze corupţia şi ilegalitatea.

"De exemplu, Cristi Borcea îşi construieşte vilă pe terenul ştrandului Dâmboviţa şi primeşte autorizaţie retroactiv de la Primăria Sectorului 6. Sau, cazul restaurantului Cina care este monument istoric cu grad maxim de protecţie. Asta înseamnă că nu ai voie să mişti nimic acolo. Şi cu toate astea obţine aviz de la Mediu şi de la Cultură. Va daţi seama câte astfel abuzuri s-ar produce dacă se transferă întreaga putere autoriăţii locale?", a declarat Trifu.

Dacă prevederile Legii Descentralizării condamnate de organizaţii vor fi adoptate, orice încălcări ale legii în cazul desfăşurării unor proiecte ar urma să fie verificate şi amendate de instituţii care s-ar afla în subordinea Consiliilor Judeţene sau Primăriei Capitalei. Bugetul şi directorii vor fi stabiliţi de reprezentanţii consiliilor, respectiv de Primăria Capitalei. "Este clar că nu se vor reclama şi acuza singuri în astfel de cazuri. Se încurajează astfel corupţia şi abuzul", sunt de părere reprezentanţii ONG-urilor.

Nicuşor Dan: vom anunţa la Comisia Europeană starea de infringement

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“ a adus aminte de o lege discutată recent în Parlamentul European şi care va fi cel mai probabil votată. Este vorba despre o iniţiativă care priveşte proiectele de mediu.

„În expunerea de motive se spune că agenţiile de mediu nu sunt suficient de independente şi că trebuie schimbat acest lucru. Noi procedăm exact invers. Practic vom avea o lege care se opune celei europene. Vom intra în procedură de infringement. Chiar noi o vom anunţa“, a explicat Nicuşor Dan.

Cu toate că nu se opun descentralizării, reprezentanţii ONG-urilor au spus că vor face o sesizare adresată Guvernului pentru a semnala aceste nereguli care nu ar face decât să încurajeze corupţia. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite