Denumită şi beţia rece, heroina făcea ravagii şi în anii 1932. Povestea prinţului Ionel Ghica care a murit de supradoză
0
Consumul de droguri nu este un viciu modern al societăţii din zilele noastre. Istoria ne arată că narcoticele făceau victime încă din perioada secolului al XVIII-lea atunci când domnitorul Moldovei Grigore Ghica al II-lea a decedat din cauza opiumului. În perioada Micului Paris, la modă era heroina şi cocaina, drogurile care l-au ucis pe celebrul simbol al României, aviatorul Ionel N.Ghica.
Luni, 30 mai 1932, presa din perioada interbelică era zguduită de cel mai mare scandal al unei personalităţi care a murit din cauza drogurilor. Simbolul naţional al vremii, aviatorul Ionel N. Ghica s-a stins din viaţă la numai 28 de ani în chinuri groaznice după o supradoză de heroină.
Tânărul prinţ atinsese culmile faimei europene mai ales prin performanţele sale realizate cu avionul românesc de mici dimensiuni SET-31G, botezat „România”, pe ruta Bucureşti – Saigon (30 martie - 16 aprilie 1932). Ghica a fost primul aviator român care a reuşit să traverseze Asia şi să stabilească recordul naţional de distanţă, zburând mai mult 2.000 de kilometri între Londra şi Tetevan. În acea perioadă, la conducerea Federaţiei Aeronautice Internaţionale se afla prinţul român George Valentin Bibescu.
Viciul pariurilor
Om respectat de societate şi mare pasionat al curselor de cai, el participa de fiecare dată când avea ocazia la cursele de pe Hipodromul Băneasa, după cum povesteşte istoricul Dan Falcan.
Tânărul prinţ Ghica (foto: Istorie şi Civilizaţie) era deseori invitat chiar de către regele Carol al II-lea în loja sa de la hipodrom. Cu toate că ajunsese pe cele mai înalte culmi ale faimei, viaţa sa a fost marcată de o serie de abuzuri considerate tabu în societate. Drogurile tari de care era dependent, alcoolul şi viaţa de noaptea i-au distrus cariera şi, ulterior, viaţa.

Fiind un caz neobişnuit pentru acea vreme, presa interbelică a scris zile la rând despre acest tragic eveniment, ajuns în atenţia opiniei publice, mai ales din cauza împrejurărilor nebuloase şi extraordinare în care s-a produs. „Moartea aviatorului Ionel Ghica. Se crede că s-a intoxicat cu eroină”, titra, în numărul din 31 mai 1932, ziarul „Universul”.
După ce a terminat cu pariurile, în seara zilei de duminică, 29 mai 1932, ora 19.00, prinţul se anturează cu avocatul Erlich, Dinu Toporanu, G. Ghenădescu, Ion Chiţu şi cu Dinu Frumuşanu şi pornesc spre localurile exclusiviste ale Micului Paris. Din cauza alcoolului şi a cockteilurilor consumate din nevoie de senzaţii tari prinţul a picat în patima „Beţiei Reci“ (n.r. consumul de heroină), după cum relatează revista „Istorie şi Civilizaţie“.
Petreceri cu droguri
După ce a început să petreacă la restaurantul Athenee Palace, tânărul Ghica porneşte în jurul orei 21.00 spre restaurantul „Maxim“ de pe şoseaua Kiseleff, loc în care stă până la ora trei dimineaţa. Odată ajuns acasă, Ghica se hotărăşte să mai dea o tură prin împrejurimi. Luat de val şi sub influenţa alcoolului şi a narcoticelor, îşi scoate automobilul din garaj şi pleacă spre locuinţa prietenului său Chiţu pentru a mai cumpăra „eroină“.
După rapida aprovizionare a mai urmat o tură prin localurile din oraş. Ajuns în barul „Zig-Zag“, prizează heroina proaspăt cumpărată. „Am fost la Chitu şi am luat eroină, dar nu îmi e frică, sunt tare”, îi mărturiseşte tânărul Ghica amicului său D. Frumuşanu.
În zorii zilei, gaşca se destramă şi petrecăreţii se îndreaptă spre Calea Moşilor cu automobilul condus chiar de celebrul avator. Însă, pe strada Radu de la Afumaţi, care se afla în apropierea bulevardului Ştefan cel Mare, şoferului i se face rău „Brusc a devenit foarte palid şi palid şi capul îi căzuse pe o parte“.
Ghica a fost repede scos din maşină şi târât pe trotuar, după mai mai multe eforturi făcute de însoţitorii săi, muribundul ajunge la Spitalul Colentina, unde i s-a acordat primul ajutor. Directorul spitalului, cunoscutul medic I. Mamulea a intervenit personal pentru a-l salva pe prinţ, administrându-i „tratamente şi antidoturi“. Însă, toate eforturile au fost în zadar, cantitatea mare de otravă se râspândise în tot corpul provocându-i o „moarte în chinuri groaznice“, după cum titrau ziarele din vremea respectivă.
Ancheta din urma tragicului eveniment
Imediat după moartea celebrului aviator, prim-procurorul Tribunalului Ilfov, Alexandru Procop Dumitrescu, a demarat o anchetă. Apropiaţii ai prinţului au fost audiaţi. Toporanu a recunoscut că i-a vândut cocaină, iar Chiţu heroină, pe care o avea încă din timpul Războiului de la nişte ruşi.
În urma anchetei s-a constatat că Ion. N. Ghica a fost o victimă „a criminalei pasiuni pentru beţia rece“, iar cei doi care i-au furnizat drogurile au fost condamnaţi la închisoare pentru omor prin imprudenţă şi trafic.