Curiozități despre cel mai vechi parc din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre grădinile de altădată, una singură este cea mai veche și mai frumoasă din Capitală. Este așezată în centrul Capitalei și are o suprafață de circa 16 hectare.

La 10 octombrie 1779, Alexandru Ipsilanti, domnul Țării Românești, pentru a avea o apă bună de băut, a dat poruncă să se construiască două cișmele în Capitală, scrie  în „Din Bucureștii de ieri“, istoricul George Potra.

Prima cișmea s-a făcut pe locul unde este astăzi grădina înspre strada Știrbei Vodă, iar în dosul cișmelei și-a construit locuința Dumitru, șeful lucrării, numit marele cișmigiu (cuvânt de origine turcească-„mai mare peste cișmele“ ).

Cu mult înainte, până la începutul secolului trecut, Cișmigiul era cunoscut sub numele de grădina sau balta lui Dura, neguțătorul și avea o întindere mai mare decât cea de azi.

„În mijlocul orașului se află o baltă mocirloasă, cu izvoare subterane care nu secau niciodată. Trestie și papură creștea în ea și servea adăpost rațelor sălbatice“, scriau ziarele de atunci.

În 1830, generalul Pavel Kiseleff a dat dispoziții baronului Borroczyn să sece balta și să transfrome terenul într-o frumoasă grădină publică.

Anul cel mai important pentru transformarea grădinii a fost 1852 când s-a făcut pentru prima dată și împrejumuirea cu uluci.

Fiind aglomerație mare în grădină și unii oameni în vârstă sau suferinzi având nevoie de odihnă, se hotărăște construirea a o sută de „canapele“din lemn de stejar, legate solid în șuruburi și vopsite de trei ori cu ulei bine fiert.

Ani la rând, între 1880 și 1900, au avut loc expoziții cu tombolă și loterii, reprezentații ale unor actori ambulanți.

Tot timpul verii, amatorii făceau plimbări cu bărcile pe lac, iar iarna, acesta îngheța tun și era patinoar.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite