Conturile Primăriei Capitalei, blocate de omul de afaceri Costică Constanda. Oprescu: S-a rezolvat problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), joi, că săptămâna trecută, omul de afaceri Costică Constanda a blocat conturile Primăriei Municipiului Bucureşti. Acest lucru a fost posibil după ce Constanda a depus o cerere de poprire, pentru că Primăria Capitalei trebuie să îl despăgubească cu 165 de milioane de euro în cazul Parcului Bordei.

Săptămâna trecută, imediat după poprirea conturilor, reprezentanţii Primăriei Capitalei au aplelat la instanţă, iar primarul Sorin Oprescu a declarat, joi, că situaţia a fost rezolvată.

Potrivit deciziei obţinute de reprezentanţii municipalităţii, blocarea conturilor a fost suspendată până în luna iunie, atunci când Primăria Capitalei are ultimul proces cu omul de afaceri Costică Constanda, pe care trebuie să îl despăgubească cu 165 de milioane de euro.

Cazul Constanda

Omul de afaceri Costică Constanda a cumpărat înainte de anul 2000, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren din Satul Francez. În anul 2003, primarul Capitalei de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a oferit lui Constanta, la schimb pentru Satul Francez, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască în zonă clădiri de locuinţe, iar municipalitatea s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda s-a adresat instanţei. După cinci ani de proces, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro, la care s-au adăugat şi penalizări. 

În anul 2008, primarul Capitalei de atunci, Adriean Videanu, şi omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunţat la terenul din Parcul Bordei şi a primit la schimb o suprafaţă identica în Satul Francez. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului Bucuresti se obliga să-i aprobe omului de afaceri, în Satul Francez, PUZ-ul care îi permitea să construiască blocuri de cinci etaje, scrie Hotnews.

Fiindcă Consiliul General nu i-a aprobat planul urbanistic, în 2010, Costică Costanda a introdus la Tribunalul Bucuresti o acţiune împotriva Primăriei Generale. Acesta cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei.

Tribunalul Bucureşti decidea în urmă cu trei ani, în 2011, ca Primăria Capitalei să-i plătească omului de afaceri Constanda despăgubiri de 165 de milioane euro, dar Primăria Generală a făcut un recurs pe care l-a pierdut.

Aşadar, Constanda renunţa la terenul din Satul Francez şi dorea ca municipalitatea să-i plătească bani pentru terenul din Parcul Bordei, dar şi despăgubiri. Omul de afaceri spunea atunci că terenul primit în Satul Francez nu are nicio valoare, pentru că acolo nu pot să construiască, după ce consilierii generali au refucat să-i aprobe PUZ-ul. PUZ-ul a fost aprobat abia la sfârşitul anului 2010, dupa ce procesul era deja pe rol.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite