CHILIPIR: Chirie cu 200 de euro la bloc, în Piaţa Romană. Vezi cât te costă să stai în cartierele de top din Capitală
0Oferta locuinţelor de închiriat din cele mai bine cotate cartiere este mult mai mare decât cererea şi asta face ca preţul lor să fie în scădere. Chiriile de lux din Bucureşti au urmat tendinţa generală de reducere a preţurilor de pe piaţa imobiliară şi au ajuns la jumătatea valorii din 2008.
Visul unora de a locui în zone din centrul Capitalei a devenit în ultimul an realitate. Preţurile practicate pentru închirierea locuinţelor în cartiere precum Dorobanţi, Piaţa Victoriei sau Piaţa Romană sunt acum accesibile persoanelor care, înainte de criză, puteau locui doar în cartierele mărginaşe. „Au scăzut preţurile la jumătate faţă de 2008. Pe toate planurile s-au observat scăderi, de la chirii până la vânzare. Piaţa a fost puternic afectată", a spus Sorin Varvara, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR).
Preţuri bune pentru case spaţioase
Practic, în zonele bune ale Capitalei, pot fi închiriate apartamente mari, la preţuri mici. „Oferta cea mai mare este pentru apartamentele cu două camere, mai puţin cu una. Totuşi, acestea sunt ceva mai mari decât în cartiere, ajung şi la 70 de metri pătraţi", a spus Daniel Crainic, marketing manager al imobiliare.ro.
În Zona Dorobanţi-Floreasca, spre exemplu, un apartament cu o cameră se închiriază, în momentul de faţă cu 250 de euro pe lună. Tot aici, o locuinţă cu două camere poate fi închiriată cu 270 de euro lunar. Unul dintre cele mai ieftine apartamente de închiriat din Piaţa Victoriei, la ora actuală, este un apartament cu o cameră, care se dă cu 230 de euro lunar.
Proprietarii apartamentelor cu două camere din această zonă le închirieză începând cu 350 de euro. În zona Piaţa Romană - Universitate, chiriile pornesc de la 200 de euro pentru un apartament cu o cameră, sau 300 de euro pentru unul cu două camere.
Primăverii n-a lăsat garda jos
Cele mai mici chirii din zona Kiseleff - Aviatorilor sunt totuşi mai mari decât în restul cartierelor bune. Aici, un apartament cu două camere se va închiria începând cu 450 de euro. „Au scăzut chiriile şi aici, dar zonele astea rămân totuşi mai scumpe, comparativ cu restul cartierelor", a spus Daniel Crainic.
Pe lângă valul general de scăderi, chiriile din zonele centrale au fost afectate şi de un alt factor, relevant pentru cartierele respective. În urmă cu câţiva ani, apartamentele de închiriat din zonele bune din Capitală erau cotate la preţuri exagerat de mari. Totuşi, proprietarii din aceste cartiere ştiau că pentru apartamentul lor se va găsi mereu un chiriaş. „În 2008, în zonele centrale, principalii clienţi erau străinii care veneau aici pentru afaceri. Pe atunci aici era <<Texas-ul Europei>>. Aceştia aproape că au dispărut, pentru că aici nu mai este un mediu de afaceri propice, nu mai au la ce să vină", a explicat Sorin Varvara.
Diferenţa foarte mare dintre ofertele disponibile în centrul Capitalei şi cererea existentă face ca un apartament cu două camere, pe o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, de pe Bulevardul Unirii, să fie închiriat acum cu aproximativ 300 de euro. Conform preşedintelui APAIR, acelaşi apartament era închiriat în urmă cu trei ani cu peste 600 de euro.
Trendul de scădere, aproape de final
Chiar şi anul acesta, chiriile în Capitală au scăzut considerabil, lună de lună. Astfel, dacă în luna aprilie, în Bucureşti, un apartament cu o cameră se închiria, în medie, cu peste 230 de euro, acum acelaşi apartament este cu 2, 6% mai ieftin. O scădere mai mare este observată de analiştii imobiliari în sectorul apartamentelor cu două camere. În aprilie preţul mediu pentru închirierea a două camere este aproximativ 290 de euro. Acum acesta este de puţin peste 270. „Pe termen mediu şi lung, este posibil ca trendul de scădere a preţurilor chiriilor să se oprească datorită relansării economice şi a creşterii veniturilor", a spus Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro