„Cei ce căsăpesc copacii, să se pupe-n bot cu dracii“. Circa 200 de oameni au protestat faţă de distrugerea spaţiilor verzi din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 200 de oameni au protestat, duminică după amiază, faţă de propunerea legislativă a deputaţilor de a schimba Legea Spaţiilor Verzi FOTO Facebook / Rezistenţa Urbană
Circa 200 de oameni au protestat, duminică după amiază, faţă de propunerea legislativă a deputaţilor de a schimba Legea Spaţiilor Verzi FOTO Facebook / Rezistenţa Urbană

Circa 200 de oameni au protestat, duminică după amiază, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, într-o manifestaţie ce a durat două ore. Oamenii au strigat lozinici împotriva iniţiativei deputaţilor de a schimba Legea Spaţiilor verzi, o schimbare care ar permite construirea pe spaţiile verzi private.

Protestul a fost anunţat pe Facebook şi a început la ora 16:00. Printre cei prezenţi au fost şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii de mediu, printre care şi Dan Trifu de la Ecocivica.

„Aţi creat un mediu acid, ăsta este genocid!“, „FSN şi USD (L) acelaşi S, acelaşi C“, „Dragi aleşi noi vă iubim, o vidanjă vă dorim!“, „Protejăm natura sau hidrocarbura?“, sunt câteva dintre lozincile de pe pancartele manifestanţilor. 

„Protestul a fost spontan. Am convenit între noi, dar şi cu jandarmii prezenţi să părăsim spaţiul de la statui când se înserează“, a declarat Dan Trifu, pentru adevarul.ro.

Reprezentantii celor 74 de ONG-uri din coaliţia de mediu au făcut o declaratie de presă vineri, de la ora 11:30 în Parcul Izvor, în care şi-au prezentat îngrijorarea faţă de aceast proiect legislativ.

Mai exact, Camera Deputaţilor are în lucru un proiect legislativ care ar permite construirea pe spaţiile verzi. Dacă prevederea ar fi aplicată, sute de hectare de spaţiu verde s-ar pierde doar în Bucureşti. Legea mediului, OUG 195/2005 (aşa cum a fost modificată prin OUG 114/2007) prevede în articolul 71 interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi. Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane confirmă această interdicţie şi impune sancţiuni pentru încălcarea ei.

Printr-un proiect legislativ se solicită modificarea Legii 24/2007 prin introducerea unui articol care prevede posibilitatea construirii pe spaţiile verzi private. Chiar dacă ar exista o contradicţie între Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane şi OUG 195/2005, ar prevala Legea 24/2007 ca lege specială.

Prin această prevedere, spaţiile verzi dintre blocuri şi bucăţile de parcuri retrocedate ar deveni construibile. Proiectul legislativ va fi discutat marţi de Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite