Ce să faci să nu-ţi cadă greu preparatele de pe masa de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai nocive alimente de pe masa de Paşti sunt mielul şi drobul. Medicii spun că aceste preparate pot avea efecte dezastruoase asupra organismului. Citiţi aici care este reţeta perfectă pentru masa de Paşti, astfel încât să nu trebuiască să renunţaţi la miel şi drob.

Bunătăţile de pe masa de Paşti sunt pe cât sunt de gustoase, pe atât de nesănătoase dacă le consumi în exces.
“Mielul este foarte greu de digerat. Este plin de grăsimi iar crusta care se formează la gătit este plină de substanţe cancerigene. Şi drobul este de asemenea foarte periculos pentru că tot acest amestec de organe conţine mult acid uric”, ne-a spus dr. Nicoleta Mândrescu de la Institutul de diabet, nutriţie şi boli metabolice din Bucureşti.

Specialistul spune că efectele nocive ale preparatelor pot fi contracarate dacă se respectă anumite reguli. “În primul rând, carnea de miel să fie preparată la cuptor, încet, la temperaturi mici, de 80-90 de grade. Şi cea făcută la grătar este periculoasă, mai ales din cauza fumului. Cel mai bun este borşul de miel”, ne-a mai spus medicul.

Drobul, doar o felie

În ceea ce priveşte drobul, cel mai bine este să fie consumată o singură felie la o masă. “Să evităm să amestecăm preparatele. Ori mâncăm friptură, ori drob. Nu ambele plus salată de Boeuf şi ouă. Dacă mai consumăm şi vin după masă, indigestia este asigurată”, a adăugat specialistul.

Cei care vor avea de suferit cel mai mult dacă dau iama în farfurii sunt persoanele care au afecţiuni cardiace, hepatice, ale bilei şi pancreasului. “Tot fluxul sanguin merge spre digestie aşa că alte organe, cum ar fi creierul sau inima, rămân fără combustibil. În unele cazuri organismul cedează, facem crize de hipertensiune, biliare, atac vascular, pancreatită acută”.

Medicul recomandă să nu ne lipsească de pe masă ceaiurile digestive din plante, lămâia sau alte citrice care favorizează digestia şi absorb zahărul, iar fripura şi drobul să se mănânce cu legume,roşii, castraveţi, salată verde. “Obiceiul de a mânca fripura cu pâine sau de a avea garnituri din cartofi sau orez este foarte nociv. Şi drobul şi friptura trebuie mâncate cu legume proaspete, crude, pentru a ajuta digestia”, ne-a mai spus dr. Nicoleta Mândrescu.

Specialistul îţi recomandă un meniu de Paşti, astfel încât să nu renunţi la plăcerile culinare:

Dimineaţa: un pahar cu lapte şi o felie de cozonac.

La ora 10.00: un fruct

La prânz: borş de miel şi o felie de drob cu două roşii

Cină: o bucată de friptură de miel cu salată de crudităţi.

Maximum un ou pe zi la una din mese, preferabil dimineaţa. De asemenea, salata de Boeuf trebuie consumată cu moderaţie, o putem consuma la prânz, în loc de drob.

Specialistul spune că mai ales în prima zi de sărbătoare trebuie să consumăm cantităţi foarte mici de mâncare pentru că organismul nu mai este obişnuit, în special în cazul celor care au ţinut post, să se

Caloriile din farfurie
:

- Carne de miel (100 g) - 260 de calorii
- Un ou fiert - 350 de calorii
- Pâine de grau alba (o felie) - 246 de calorii
- Cozonac de casa (o felie) - 322 de calorii
- Bere (o sticla) - 237 de calorii
- Vin rosu (100 ml) - 98 de calorii





 

București


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri