Ce pedeapsă riscă elevul care și-a înjunghiat profesoara de japoneză
0Elevul de 16 ani care și-a înjunghiat profesoara la Colegiul Național „Ion Creangă” riscă o pedeapsă de maxim șapte ani de închisoare, precizează specialiștii. În același timp, ei cred că judecătorii se vor orienta către un minim de pedeapsă.
Avocatul Adrian Cuculis, a declarat pentru „Adevărul” că „în mod cert, deja, la vârsta de peste 14 ani elevul răspunde din punct de vedere penal. Ținând seama de faptul că elevul avea deja vârsta de 16 ani, în cazul lui, răspunderea deja este prezumată chiar și fără expertiză care să stabilească discernământul acestuia”.
Tot el precizează că „având în vedere că fapta de înjunghiere cu un corp dur a fost săvârșită în instituția școlară, în prezența mai multor persoane”, dar și având în vedere zona unde s-a produs înjunghierea, „tentativa la omor poate fi reținută cu privire la tânărul de 16 ani”.
Adrian Cuculis explică pentru „Adevărul” că infracțiunea de omor calificat se poate pedepsi și cu închisoarea pe viață. În cazul elevului, se poate vorbi de maxim șapte ani de închisoare, deoarece „discutăm despre o tentativă la omor și nu o faptă consumată”.
Tot el mai spune că, în cazul infracțiunilor comise de minori, mai există și alte pedepse, precum „consemnul la final de săptămână sau internarea într-un centru medical”, dar și „urmarea unor cursuri de reabilitare”. Atunci când minorii împlinesc vârsta de 18 ani, judecătorul poate decide dacpă ei vor fi mutați în centre de detenție pentru majori.
Avocatul subliniază că este important de reținut că, într-o astfel de situație, „în funcție de poziția victimei, poziția unității școlare, aprecierile Parchetului, dar și consecințele faptei, dacă acest copil va ajunge în spatele gratiilor va fi un rebut al societății după o perioadă de timp”. El crede că judectorii „se vor orienta către un minim de pedeapsă”.
Exmatricularea
Când vine vorba de exmatriculare, situația este mai complicată. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că în cazul incidentului de la Colegiul Național „Ion Creangă”, „copilul are 16 ani și va răspunde, penal pentru faptele sale. Dacă va răspunde penal, probabail va merge într-un centru pentru minori și va fi exmatriculat și din școală, dar pe cale de consecință”.
În momentul acesta, dacă elevul nu va fi condamnat penal, nu ai cum să îl exmatriculezi, mai spune părintele. „Legea educației prevede că nu îl poti exmatricula pe elev, pentru că până la finalul clasei a XII-a, învățământul este obligatoriu”.
Ce spune statutul elevului
Ordinul 3797/2023 este aplicabil din 22 martie prevede că exmatricularea nu mai este posibilă decât în cazul elevilor de la învățământul postliceal.
„Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unității de învățământ”, prevede Art.23, alin.1 al actului normativ mai sus citat.
Totodată, „exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral”, se arată mai în Ordin.
Ce discutau elevii înainte de ora de Japoneză
Detalii halucinante au ieșit la iveală din ancheta privind rănirea unei profesoare cu un cuțit de către un elev, în București. Înainte de ora de Japoneză, mai mulți adolescenți au discutat pe un grup de WhatsApp dacă să chiulească sau nu. Elevul care a atacat-o a scris: „Ar merita să o omor?”
Cum a fost atacată profesoara
Profesoara a fost atacată cu un cuțit, în timpul orei de un elev de clasa a X-a, în vârstă de 16 ani, miercuri, 5 aprilie.
Aceasta a avut o plagă superficială care a necesitat sutură, au explicat medicii de la Spitalul Universitar care au preluat-o. Ea a fost consultată de o echipă multidisciplinară şi nu a necesitat internare.
Potrivit informațiilor despre incident, starea profesoarei este stabilă, conştientă, cooperantă. Adolescentul a fost preluat de polițiști. Acesta are dublă cetățenie, română și turcă.