Cazul polițistului de la IGPR, care ar fi luat mită 300.000 de euro de la un afacerist. Detalii exclusive din rechizitoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un polițist de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din IGPR ar fi primit mită 300.000 de euro de la un sucevean, ca să-l scape de acuzația de evaziune fiscală. Omul de afaceri era implicat în comerțul cu materiale lemnoase.

Percheziții efectuate de polițiști Foto: Poliția Română
Percheziții efectuate de polițiști Foto: Poliția Română

La sfârșitul lunii aprilie 2023, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pentru fapte de corupție pe Mihai-Cătălin Bîzăran, agent de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și pe Ionuț Ursu, patronul unui gater din comuna suceveană Bogdănești. Dosarul se judecă la Tribunalul București.

Polițistul se află în arest preventiv, la sfârșitul lunii mai fiindu-i respinsă de instanță contestația la măsura dispusă. În schimb, suceveanul este cercetat în libertate.

Mihai-Cătălin Bîzăran este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, iar omul de afaceri pentru dare de mită și cumpărare de influență.

300.000 de euro pentru a scăpa de infracțiunea de evaziune fiscală

Polițistul este acuzat că ar fi primit mită 300.000 de euro de la afacerist, ca să-l scape pe acesta de acuzația de evaziune fiscală într-un dosar. Problemele pentru Ionuț Ursu au apărut pe 28 septembrie 2022, când lucrători de poliție judiciară ai Direcției de investigare a criminalității economice din cadrul IGPR au efectuat 146 de percheziții pe raza mai multor județe la suspecți de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Printre persoanele vizate s-a aflat și suceveanul, precum și soția și fratele său.

Inculpatul BÎZĂRAN MIHAI-CĂTĂLIN, în calitate de organ de cercetare penală, cu ocazia instrumentării unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, având ca obiect efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni economice și de serviciu (evaziune fiscală și delapidare) de către reprezentanți ai S.C. (.....) S.R.L, prin intermediar, în perioada 28 septembrie 2022 – 30 decembrie 2022, a pretins suma de suma de 300.000 euro, din care 200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru intermediar, de la inculpatul (.....) – administrator al S.C. (.....) S.R.L., în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv pentru a efectua acte de cercetare penală și pentru a administra probe astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus, precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA – Secția de combatere a corupției.

Afaceristul trebuia să încheie cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției

Afaceristul i-ar fi dat 300.000 de euro polițistului pentru a-i fi clasată acuzația de evaziune fiscală și pentru a se încheia un acord de recunoaștere a vinovăției pentru delapidare. Polițistul a lăsat „să se creadă că are influență asupra procurorului de caz și promițând că îl va determina pe acesta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să emită o soluție de clasare a cauzei pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu (.....) pentru infracțiunea de delapidare”, se mai arată în rechizitoriu.

Polițistul i-a transmis suceveanului pentru ce este cercetat și totalul prejudiciului

Agentul mai este acuzat că pe parcursul lunii decembrie 2022 a transmis omului de afaceri informații nedestinate publicității din dosarul respectiv, dar și cum se vor derula cercetările în continuare.

„A folosit informații ce nu sunt destinate publicității, în sensul că ia transmis inculpatului (.....) – administrator al S.C. (.....) S.R.L., prin intermediar, că actele materiale ale infracțiunii de delapidare sunt reprezentate de retragerile succesive de bani din firmă de către soția sa (.....), că cercetările se vor rezuma doar la activitatea societății desfășurată în anul 2019, precum și cuantumul prejudiciului care va fi stabilit în cauză”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Firma suceveanului a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 28.861.073 lei și un profit de 6.660.830 lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Mihai Cătălin Bîzăran este din data de 15 august 2021 agent şef de poliţie la Direcţia investigării criminalităţii economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române. El este desemnat ca organ de cercetare penală din data de 31 ianuarie 2006, cu aviz DIICOT din data de 16 martie 2022.

Polițistul a fost reținut în data de 1 martie 2023, iar de atunci se află în arest preventiv.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite