Noua metodă inventată de mafia lemnului: transporturi cu GPS-ul dezactivat. Ce jafuri s-au comis în codrii Neamţului
0Mafia lemnului a inventat o nouă metodă „de lucru”: transporturi de material lemnos cu GPS-ul dezactivat. Conform statisticilor
întocmite de instituţiile abilitate să facă verificări în acest domeniu, anul trecut, în judeţul Neamț au fost conficate mari cantităţi de lemn, dar și autovehicule.
În perioada 16 februarie - 1 martie 2023, pentru că erau suspiciuni despre transporturi de material lemnos tranzacţionat între doi operatori economici din judeţul Neamţ, a fost dispusă urmărirea acestora. Se bănuia că marfa era încărcată în cu totul altă parte decât localizarea înscrisă în avizele de însoţire.
Suspiciunile aveau să se adeverească, controalele soldându-se cu aplicarea unor sancţiuni pecuniare consistente şi confiscări. Materialul lemnos pleca teoretic dintr-o partidă dintr-o zonă administrată de Ocolului Silvic Tazlău, având ca destinatar o societate comercială cu punct de lucru în comuna Tazlău.
„Conform traseului generat de aplicaţia SUMAL, din punctul de plecare până la destinaţie distanţa este de 20 km. În realitate, mijloacele de transport care au efectuat transporturile, au efectuat doar distanţa de 10 km. Situaţia a fost dovedită cu ajutorul fotografiilor cu kilometrajele mijloacelor de transport utizate, care au fost ataşate în SUMAL”, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere Suceava.
Potrivit aceluiași document, avizul era generat din platforma primară şi predat transportatorului, ulterior GPS-ul dispozitivului mobil pe care se afla avizul era dezactivat, pentru a fi încărcat lemnul. De acolo şi până la destinaţie, transportul circula ca şi cum ar fi în regulă.
Amenzi date emitentului avizelor, dar și destinatarilor
A fost dispusă o amendă de 30.000 lei emitentului avizelor de însoţire pentru expediere de lemn fără provenienţă legală şi două destinatarului, în cuantum de 33.000 lei. A fost confiscată cantiatea de 115 metri cubi tocătură fag, în valoare de 16.200 de lei, pentru primire de lemn fără acte şi transport cu receptorul GPS al dispozitivului oprit.
Despre jaful din pădurile judeţului sunt date şi în bilanţul activităţii Poliţiei Neamţ pe anul trecut. În timpul acţiunilor care au vizat provenienţa, prelucrarea şi valorificarea lemnului au fost constatate 340 de infracţiuni, aplicate 548 de amenzi, în valoare de 885.500 de lei şi confiscate autocamioane de sute de mii de euro.
„S-a dispus confiscarea cantităţii de 1.825,29 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 718.160 de lei şi indisponibilizarea a 14 autoutilitare destinate transportului de material lemnos, şase atelaje hipo, precum şi altor bunuri folosite la comiterea de infracţiuni sau contravenţii“, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.