Cât te costă să stai în Centrul Istoric, unde aerul este retro iar paharele de pe noptieră dansează pe başii cluburilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să stai în Centrul Vechi poate fi boem şi facil, însă dezavantajele sunt zgomotul vechimea clădirilor şi lipsa uitlităţilor. Odată cu renovarea străzilor şi piaţa imobiliară a zonei s-a modificat sesizabil. 

Să locuiești în Centrul Vechi poate fi o adevărată povară pentru cei mai liniștiți, mai conservatori. La pol opus, traiul deasupra barurilor arhipline și atmosferei de weekend poate constitui un real deliciu pentru cei tineri și neliniștiți. Deasupra pub-ului Vintage de pe strada Smârdan locuiesc, într-un apartament cu patru camere, cinci tineri cu poftă de viaţă, dintre care un cuplu. Chiria este de 500 de euro pe lună.

Pentru a intra în clădirea monument-istoric trebuie să te strecori printre terasele înţesate de petrecăreţi. Odată ajuns înăuntru, trebuie să urci la primul etaj al imobilului pe nişte scări de o siguranţă îndoielnică. Uşa locuinţei dă într-o încăpere comună unde tinerii şi-au amenajat o bucătărie improvizată.

Camerele sunt îngrijite şi spaţioase şi, chiar dacă au fost renovate, îşi păstrează încă acel aer boem din perioada interbelică. Poate şi datorită tavanului foarte înalt. Ferestrele mari lasă lumina să intre în tot apartamentul. Privitul pe geam este una dintre activităţile preferate ale chiriaşilor, care admiră adesea promenada trecătorilor din timpul zilei, dar şi îmbulzeala din serile de weekend. 

Başii clatină paharele în „Centrul Isteric“

Noroc că majoritatea sunt studenţi. Şi noroc că nu sunt examene sâmbăta și duminica, pentru că aici nu se doarme. Bașii cluburilor nu numai că răsună în fiecare colț al casei, dar transformă, pe alocuri, orele liniștite ale nopții într-un soi de cutremure. Paharele de pe noptieră încep să se clatine, adesea, odată cu cele mai noi hituri dance alese de DJ-ul din pub-ul de dedesubt, care seara se transformă într-un club în toată regula.

Însă pe ei nu-i deanjează. Sunt tineri. Ba mai mult, chiar sunt încântați de faptul că locuiesc în „Centrul Isteric‟, după cum îl numesc tinerii în glumă. Le place să vină acasă în locul unde migrează tot tineretul orașului în weekend, în inima distracției din Capitală. În plus, zona este ceea ce a mai rămas din Micul Paris.

Să locuiești acolo îți oferă un sentiment diferit față de senzația pe care ți-ar da-o să te întorci acasă într-un bloc pricăjit din Rahova, susțin locatarii. Dezavantajul este că tinerii sunt nevoiți să folosească butelie, din cauză că nu au fost trase gaze în clădire, iar vasele le spală la baie. Camera în care și-au amenajat bucătăria nu fusese concepută drept spațiu de gătit. În rest, traiul în Centrul Vechi nu poate fi decât interesant pentru tinerii nonconformiști.

Garsonieră la 34.000 de euro

Centrul Istoric a devenit în ultimii ani un punct de atracţie atât pentru români, cât şi pentru turiştii străini. După începerea lucrărilor de reabilitare a străzilor, a demarat şi refacerea unora dintre clădiri, iar zona poate fi acum tentantă şi pentru cei care doresc să locuiască aici. Avanateje sunt vederea, poziţia ultracentrală, vecinătatea cluburilor şi a barurilor, dar şi aspectul retro dat de imobilele vechi.

Potrivit specialiştilor în domeniu, ofertele în Centrul Istoric nu sunt foarte numeroase pentru că nici suprafaţa acestuia nu este foarte mare. Sumele cerute pot varia în funcţie de situaţia clădirilor. 

„Depinde foarte mult de ce fel de imobil este: în ce an a fost construit, la ce grad de confort, dacă are bulină, n-ar bulină şi aşa mai departe. Preţurile pot fi undeva între 1.200 şi 2.000 de euro pe metru pătrat“, spune analistul imobiliar Radu Zilişteanu. 

Preţurile din centrul istoric sunt aproape duble faţă de cele dintr-un cartier obişnuit şi aproape similare cu cele din zone centrale precum Kiseleff sau Victoriei.  În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, analistul imobiliar a apreciat că acesta este cu 20-30% mai mare decât cel din zonele înconjurătoare, diferenţă care se explică prin poziţia locuinţelor.  

Pe imobiliare.ro, preţurile la vânzare încep de la 34.000 de euro pentru o garsonieră, respectiv 39.000 de euro pentru un apartament cu două camere, dar pot depăşi chiar 500.000 de euro pentru un apartament cu cinci camere cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, într-un imobil cu două etaje construit în 1920, potrivit lui Daniel Crainic, marketing manager al site-ului. Totodată, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună, iar unul luxos cu patru-cinci camere poate ajunge la 1.500-1.600 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite