Burduja, despre interzicerea antivirusului rusesc: Primăria București a fost un studiu de caz pentru noi

0
Publicat:

Ministrul Cercetării și Digitalizării susține că România este a patra țară din Europa care interzice achiziționarea antivirusului rusesc în instituțiile publice.

România a patra țara din UE care interzice achiziționarea antivirusului rusesc FOTO: Facebook
România a patra țara din UE care interzice achiziționarea antivirusului rusesc FOTO: Facebook

Sebastian Burduja susține că Primăria Capitalei a fost un exemplu pentru minister, după ce era achiziționare servicii antivirus de la un furnizor rus. 

”Primăria Bucureşti a fost un studiu de caz pentru noi, pentru că, după începerea conflictului, erau pe punctul de a semna cu acest furnizor de servicii antivirus. Ne-am uitat la faptul că America interzisese din 2017, Europa abia din 2022. Să ştiţi că România este printre primele ţări care iau asemenea măsură, a mai luat-o Germania, Italia, Olanda. Noi suntem practic a patra ţară din Europa care interzice această soluţie”, a mai spus el. 

Ministrul susține că majoritatea instituțiilor publice din România au apelat la antivirusul rusesc pentru că este mai ieftin.

 ”Din datele anecdotice mai mult de la Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, sunt destul de multe care tind să apeleze la aceste soluţii pentru că ele sunt ieftine şi atunci, pe criteriul preţului cel mai scăzut, această soluţie în general este preferată” , a declarat acesta la Digi23, potrivit News.ro. 

Programele antivirus controlate de Rusia, deconectate de la rețelele instituțiilor publice

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede protecția sistemelor informatice ale autorităților și instituțiilor publice în contextul invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei. 

Executivul susține că proiectul de lege stabilește cadrul juridic și instituțional necesar în vederea interzicerii în România a achiziționării și utilizării de către autoritățile și instituțiile publice, la nivel central și local, a produselor și serviciilor de tip antivirus cu proveniență din Federația Rusă. De asemenea, Guvernul susține că în cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziționate, acestea vor fi deconectate sau dezinstalate cu ajutorul Ministerului Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații sau Serviciului de Telecomunicații Speciale.

"Măsura a fost luată în contextul în care specialiştii avertizează că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti” , se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite