Avem secţie, dar n-avem medici! Noua secţie de cardiochirurgie de la Marie Curie are porţile închise, după ce s-au investit peste trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul salon de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie" nu poate fi dat în folosinţă din cauza lipsei de personal medical.

Noul salon de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” nu poate fi dat în folosinţă din cauza lipsei de personal medical. Amenajarea secţiei a costat 3,5 milioane de euro, sumă din care jumătate a venit de la Ministerul Sănătăţii, restul banilor fiind strâns din donaţii, în principal prin Fundaţia “Inima Copiilor”. Salonul, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, este gata să primească pacienţi de mai bine de un an, însă medicii nu se înghesuie să se angajeze.

Criză acută de anestezişti

Liana Stanciu, moderatoare radio şi fondatoarea fundaţiei „Salvaţi-vă îngerii”, este una dintre persoanele cele mai implicate în strângerea de banii pentru modernizarea spitalului. Ea spune că fondurile de la buget pentru angajarea personalului medical au fost deblocate în urmă cu patru luni, pe vremea Guvernului Boc, dar nu sunt suficiente.

Astfel, s-a alocat suma necesară pentru a plăti 70 de salariaţi, în condiţiile în care spitalul avea nevoie de peste 100. „În acest moment, există o lipsă acută de anestezişti. Am reuşit să completăm o parte din necesităţile secţiei, dar la concursul pentru anestezişti pur şi simplu nu s-a prezentat nimeni!”, susţine Liana Stanciu.

Medicii tineri pleacă pe capete

Lipsa medicilor, în general, şi cea a anesteziştilor, în special, reprezintă o problemă a întregului sistem sanitar din România. În cazul Spitalului „Sfântul Ioan” din Capitală, de exemplu, lipsesc cel puţin trei anestezişti. Principala cauză este, potrivit reprezentanţilor instituţiei, salarizarea modestă în comparaţie cu nivelul din ţările occidentale.

„Oficial, anesteziştii din România câştigă foarte prost, mai ales în comparaţie cu cât li se oferă în străinătate. Nouă ne-ar trebui cel puţin trei anestezişti în plus pentru a face faţă pacienţilor. Este o problemă şi de sistem, care ba alocă fonduri, ba le retrage, dar ţine şi de salariile foarte mici de la noi. Când vine un doctor tânăr şi-mi spune că pleacă în Franţa, pentru un câştig decent, n-am cum să-l ţin aici cu 700 de euro pe lună”, conchide directorul Spitalului „Sfântul Ioan”, profesorul doctor Alexandru Ciocâlteu.

1000 de victime în fiecare an

Conform statisticilor, în România se nasc anual aproximativ 1.500 de copii cu probleme la inimă. Singurele două centre medicale unde aceştia pot fi operaţi sunt la Cluj Napoca şi Târgu Mureş, cu o capacitate de câteva sute de intervenţii pe an. Noua secţie de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală ar putea fi al treilea loc în care pacienţii să fie salvaţi, dar ea nu funcţionează la capacitatea prevăzută din cauza lipsei banilor şi a specialiştilor. În total, peste 20.000 de copii cu malformaţii cardiace au murit în ultimii 20 de ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite