Administrația Oprescu dă vina pe primarul din ’53 pentru ștergerea unei file de istorie de pe Arcul de Triumf FOTOGALERIE
0Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că nu s-au atins de monumentul istoric de când acesta a intrat pe mâna municipalității, respectiv în anul 2006. Ei afirmă că au preluat Arcul de Triumf cu basorelieful „Budapesta‟ deja acoperit cu ciment.
Primăria Municipiului București (PMB) a declarat pentru „Adevărul‟ că, în momentul în care emblematica construcție a trecut în subordinea administrației locale, inscripția era deja ștearsă. „Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a preluat administrarea Arcului de Triumf în anul 2006, cu o inscripția acoperită dintre cele care menționează locurile unei mari bătălii din războiul reîntregirii neamului.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu dovada ștergerii unei file de istorie!
Din anul 2005 până în prezent, nu s-a executat nicio intervenție asupra Arcului de Triumf‟, au lămurit reprezentanții PMB. Aceștia au adăugat că, potrivit istoricilor, basorelieful „Budapesta‟ a fost șters în anul 1953. „Inscripția, aplicată în anul 1936, evoca lupta Armatei Române pentru elibererea Budapestei de trupele rebele ale agentului sovietic Bella Kuhn la 1919, la câteva luni după sfârșitul Primului Război Mondial‟, au reamintit oficialii PMB.
Ștergere basoreliefului înseamnă infracțiune
Totodată, municipalitatea consideră eronată informația conform căreia, în anii 2005-2006, autoritatea publică locală ar fi dispus astuparea cu ciment a inscripției. „O asemenea intervenție la un monument istoric, fără avizul Ministerului Culturii constituie infracțiune‟, au lămurit reprezentanții PMB.
Cu toate acestea, faptul că basorelieful a fost șters a intrat în atenția opiniei publice în jurul anului 2008. Abia atunci, oamenii au observat că placa era acoperită cu ciment și au semnalat acest lucru pe bloguri sau în ziare.
Click pe fotogalerie pentru a vedea imagini spectaculoase cu Arcul de Triumf!
Arcul de Triumf, restaurat cu 31 de milioane de lei
În plus, PMB a anunțat că, în februarie 2012, Sorin Oprescu a semnat la Ministerul Dezvoltării contractul de finanțare prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru reabilitarea Arcului de Triumf. Investiţia în restaurarea monumentului istoric va fi de 31 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei vor fi fonduri nerambursabile. În acest moment se derulează procedurile de achiziție de servicii pentru implementarea proiectului.