A doua rectificare de buget pe final de an. Primăria taie şi din subvenţiile regiilor termică şi de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au votat, miercuri, într-o şedinţă convocată de îndată, cea de-a doua rectificare de buget pe finalul anului 2012. Hotărâre prevede o rectificare bugetară negativă cu aproape 479 de milioane de lei ce afectează atât cheltuielile proprii ale instituţiilor aflate în subordinea municipalităţii, cât şi subvenţiile pentru transport şi căldură.

Potrivit subvenţiile pentru RATB şi RADET. Aceasta este cea de-a doua rectificare în minus, la sfârştitul lunii noiembrie fiind aprobată o altă modificare negativă de buget.

Motivele principale care argumentează această măsură sunt, la fel ca şi la precedenta rectificare, neîncasarea impozitului pe venit şi nici a banilor datoraţi de Guvernul României pentru Arena Naţională. De asemenea, se mai arată în raportul de specialitate întocmit pentru rectificarea bugetară, restricţionarea prin lege a accesului la împrumuturi a influenţat modificarea pe minus a avuţiei Capitalei.

„Având în vedere că de principiu stabilisem data trecută, avem două rectificări pentru că ministerul de Finanţe din ianuarie şi până acum a scăzut impozitele pe venit, avem o lipsă de 310 milioane de lei, pe lângă asta se adaugă şi 300 de milioane banii din participarea Guvernului. Ăsta este motivul pentru care am semnat că ne ordonăm plăţile“, a explicat primarul general Sorin Oprescu.

Motivele: neîncasarea banilor din impozite şi a celor de la Guvern pentru Arena Naţională

„Rectificarea negativă confirmă caracterul de criză semnalat pentru anul 2012, în condiţiile în care: în luna decembrie a continaut trendul negativ al încasării la bugetul local a sumelor din cea mai importantă sursă de venit a bugetului local respectiv impozitul pe venit. (...) În total, până la această dată s-au încasat din această sursă mai puţin cu 316 milioane de leii decât s calculase la începutul anului de către Ministerul Finanţelor. (...) Redimensionarea veniturilor programate a se încasa la bugetul local în minus cu 479 de milioane de lei s-a făcut în principal pe seama cotelor din impozitul pe venit, precum şi din redimensionarea altor venituri urmare a neîncasării unor debite datorate de SC World Trade Center S.A., Consiliul Judeţean Ilfov, sectoarele 1 şi 6 pentru sumele plătite de PMB în proiectul «Reabilitarea zonelor urbane cu deficienţe majore în servicii de alimentare cu apă şi canalizare în Bucureşti»“, se arată în raportul de specialitate. Potrivit aceluiaşi document, veniturile previzionate până la sfârşitul anului 2012 sunt de 3,3 miliarde de lei, din care s-au încasat până la această dată 3,17 miliarde de lei.

De unde şi cât se taie

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, bugetul se va rectifica negativ astfel:
- 430 de milioane de lei din Bugetul PMB – activitate proprie
- 23 de milioane de lei din bugetul Administraţiei Străzilor
- 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB
- 4,13 milioane de lei din bugetul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane
- 6,97 milioane de lei din bugetele Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Administraţiei Grădinii Zoologice, Teatrului Nottara, Teatrului Ţăndărică, Teatrul Metropolis şi Teatrului Masca.

Reducerea de 430 de milioane de lei din bugetul propriu al PMB afectează capitolele transporturi şi comunicaţii şi combustibili şi energie, RADET şi RATB. Astfel, de la subvenţiile RATB se vor lua 38,9 milioane de lei, iar de la RADET, 46,5 milioane de lei. „reducerea cheltuielilor cu subvenţiile pe total an asigură totuşi alocarea în luna decembrie a unor sume semnificative celor două regii respectiv 45 de milioane de lei la RATB şi 30 de milioane de lei la RADET, adică peste 30% din sumele încasate la bugetul local în luna decembrie“, se mai arată în raportul comisiei de specialitate.

Impozitele au rămas la fel ca în 2012

Bucureştenii vor plăti aceleaşi taxe şi impozite şi anul viitor, potrivit unei hotărâri de consiliu votată marţi de aleşii locali. Singura noutate a acestei hotărâri este impozitarea utilajelor agricole. De asemenea, consilierii au respins proiectul  privind limitarea accesului primăriilor de sector la creditele interne şi externe.

Primarul Capitalei a declarat că nu susţine creşterea impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, deoarece este conştient că bucureştenii nu vor putea face faţă cheltuielilor. "Singura noutate a acestui proiect este impozitarea vehiculelor ca tractoare şi alte utilaje agricole. Chiar dacă am mări taxele şi impozitele, încasările vor fi tot mici pentru că bucureştenii nu vor avea de unde să plătească. Potrivit previziunilor economiştilor, anu 2013 va fi unul foarte greu", a explicat Oprescu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite