1883 de ani de la atestarea localităţii Roşia Montană, în Capitală: proiecţii de film, dezbateri şi noi proteste de stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti anunţă organizarea mai multor evenimente în 40 de oraşe din ţară cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la atestarea documentară a localităţii Roşia Montană. În Capitală, vor avea loc proiecţii de documentare, dezbateri şi un concert live. Reluarea protestelor de stradă din Capitală este, de asemenea, anunţată pe reţelele sociale.

Pe 6 februarie 2014, cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti organizează cea de-a patra ediţie a Zilei Roşiei Montane. Evenimentul dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană va avea loc anul acesta în peste 40 de oraşe din ţară şi străinătate şi va cuprinde un program cultural variat.

Potrivit unui comunicat de presă emis de organizatori, prin activitiăţile ce au loc de Ziua Roşiei Montane îşi propune să promoveze patrimoniul cultural şi natural pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi să accentueze necesitatea conservării acestor vestigii de valoare universală, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Totodată, evenimentul aduce în discuţie şi riscurile cu care se confruntă întreaga zonă, prin proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation, care plănuieşte deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafaţă pe bază de cianuri din Europa.

„Programul evenimentelor din fiecare oraş va consta în proiecţii de filme artistice şi documentare despre Roşia Montană şi alte localităţi miniere, expoziţii de fotografie reflectând patrimoniul cultural al zonei, sesiuni de discuţii despre protejarea patrimoniului şi viitorul Roşiei Montane, concerte susţinute de artişti locali şi alte activităţi“, arată sursa citată.

În Bucureşti, Ziua Roşiei Montane va avea loc la Muzeul Ţăranului Român şi la Clubul Ţăranului, programul integral fiind afişat pe site-ul oficial.

Noi proteste anunţate pe reţelele sociale

Ziua localităţii Roşia Montană aduce încă o dată în prim-plan protestele bucureştenilor care se opun exploatării miniere pe bază de cianură de la Roşia Montană, a exploatării gazelor de şist, dar şi a corupţiei aleşilor români. Astfel, o nouă manifestaţie este anunţată pentru sfârşitul acestei săptămâni.

„În timp ce ei îşi pregătesc superimunităţi şi amnistii, abuzul de putere şi de forţă devine singura lege aplicabilă restului de 20 de milioane de români. Dispreţul este moneda cu care au tratat şi tratează cererile legitime ale cetăţenilor, strigate de nenumărate ori în stradă de la 1 septembrie. De aceea este necesar să facem un pas înainte, să-i determinăm pe unii dintre ei să plece de la putere, iar pe ceilalţi să dărâme zidurile legislative care acoperă afacerile murdare şi împiedică venirea unor oameni noi, necompromişi, să gestioneze treburile publice“, este descris, pe pagina de Facebook, protestul ce începe sâmbătă, 8 februarie, de la ora 16:00, în Piaţa Universităţii. 

Mai puteţi citi:

O nouă lege a minelor va fi aprobată în februarie. Proiectul ar permite redeschiderea Remin Baia Mare, fiind eliminate prevederile „cu dedicaţie“

O nouă lege a minelor, din care au fost scoase prevederile care pot fi interpretate cu „dedicaţie“, va fi adoptată în luna februarie, a afirmat Andrei Gerea, ministrul Economiei, într-o întâlnire cu Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Bucureştenii au plâns şi l-au aplaudat pe Sandu, bărbatul care a renunţat la greva foamei după 22 de zile: „Chiar am ajuns la capătul puterilor“

În timp ce majoritatea bucureştenilor s-au plâns de multe mese bogate în carne ori de prea multe petreceri, Alexandru Popescu şi-a petrecut sărbătorile departe de ai lui, într-o formă extremă de protest, pe bordurile din faţa Teatrului Naţional din Capitală: făcând greva foamei. Astăzi, după 22 de zile fără mâncare, bărbatul a anunţat că renunţă la grevă din pricina unor probleme medicale.

Vrea să moară pentru ţară, de 14 zile în greva foamei: „Mă simt vinovat că n-am terminat ce am început în '89“

În timp ce majoritatea bucureştenilor s-au plâns de multe mese bogate în carne, ori de prea multe petreceri, Alexandru Popescu şi-a petrecut sărbătorile departe de ai lui, într-o formă extremă de protest, pe bordurile din faţa Teatrului Naţional din Capitală: făcând greva foamei. Deşi spune că se hrăneşte numai cu ceai şi cafea de două săptămâni, surprinzător, protestatarul crede că a trăit cel mai frumos Crăciun şi Revelion din viaţa sa.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite