Zece copii din Braşov, dispăruţi fără urmă. CITEŞTE AICI poveştile lor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi caz de dispariţie datează din 1993 şi nu a fost soluţionat. La ora actuală, în baza de date a Poliţiei Române se află zece braşoveni daţi dispăruţi, despre care nu se mai ştie absolut nimic. Dintre aceştia, şapte au devenit între timp majori.

Zece copii din judeţul Braşov au dispărut fără urmă. Deşi au trecut ani întregi de la data plecării lor, poliţiştii nu au reuşit nici acum să le dea de urmă. Ei au fost introduşi în baza de date a Poliţiei Române, dar chiar şi aşa oamenilor legii le este extrem de greu să le mai dea de urmă. În primul rând fiindcă la data dispariţiei erau minori, iar pozele din evidenţele poliţiştilor nu mai corespund cu situaţia actuală.

Cel mai vechi caz de dispariţie datează din 1993. Livia Morariu, din localitatea Apaţa, a dispărut acum 18 ani. Avea la acea vreme şapte ani. Livia a dispărut de-acasă împreună cu fratele său. Băiatul a fost găsit în 1994, în Bucureşti, la un centru de primire minori. Poliţiştii au luat în calcul ca şi fata să fie internată într-un astfel de centru, dar până acum nu au reuşit să îi dea de urmă.

image

Fiindcă între timp Livia Morariu a devenit majoră, poliţiştii braşoveni i-au întocmit portretul robot, dar chiar şi aşa fata parcă a intrat în pământ. Culmea este că oamenii legii au fost mult mai interesaţi să o găsească pe minoră decât proprii ei părinţi, care i-au reclamat dispariţia la Poliţie după 11 ani, abia în 2004.

Caz fără precedent la Făgăraş

În 1994, oraşul Făgăraş a fost zguduit de dispariţia unei fetiţe de numai nouă ani. În acea fatidică zi de 3 octombrie 1994, micuţa, îmbrăcată într-o rochiţă albă cu buline roşii, a fost violată cu sălbăticie de un individ pe nume Iosif Cimpoieru. Apoi, copila a fost strangulată, introdusă într-un sac de nailon şi aruncată în râul Olt. Cadavrul nu a fost găsit nici până în prezent. Iosif Cimpoieru a fost condamnat în lipsa cadavrului, dar poliţiştii nu au putut să o scoată pe fată din baza de date fiindcă ea nu a fost declarată oficial moartă. Părinţii ei nu mai sunt, iar singurii care pot solicita instanţei declararea oficială a morţii sunt procurorii.

image

Cristina Maria Catrinari, din Râşnov, a dispărut în 1995. Avea nouă ani. În data de 30 iunie a acelui an, micuţa a fost trimisă de părinţi să ducă o capră la ciurda oraşului şi nu s-a mai întors. Poliţiştii i-au îmbătrânit pe calculator trăsăturile feţei pentru a vedea cum ar arăta acum, dar nu au găsit-o.

Dispăruţi din faţa blocului

Răzvan Ciurar, din Zărneşti, a dispărut în 1996. Avea şase ani. El a plecat de-acasă înainte de Crăciun, în data de 23 decembrie şi de-atunci nimeni nu l-a mai văzut. George Zanfir Coţop din Braşov avea doar 4 ani când a dispărut, în 1996. În data de 15 iunie, micuţul a fost lăsat de mamă în grija unei vecine, dar a dispărut din faţa blocului, de pe strada Lânii. Culmea este că deşi avea o vârstă fragedă, copilul mai plecase anterior de-acasă de încă cinci ori. Nici acum nu a fost găsit. Un alt copil dispărut din faţa blocului, pe de strada Carpaţilor din Braşov a fost şi Robert Petru. Băiatul avea 14 ani şi a dispărut în data de 1 mai 1997, dar rudele i-au reclamat dispariţia la poliţie de-abia după cinci ani, în 2002.

image

Vasilica Mădălina Vîrtan, din Făgăraş, a dispărut pe 1 mai 2002, la vârsta de 13 ani. Tatăl vitreg a lăsat-o dormind acasă şi i-a scris un bileţel în care îi spunea să meargă la alimentara să cumpere alimente. Bărbatul i-a lăsat şi 300.000 de lei vechi pentru cumpărături, dar când s-a întors acasă fata şi banii lipseau. De atunci nimeni nu a mai văzut-o.

Cele mai recente cazuri de dispariţie înregistrate în baza de date sunt ale unor minore, care sunt vechi cliente ale poliţiştilor. Cristina Andreea Birtalan, Claudia Băraş şi Loredana Feşa au dispărut anul acesta şi încă poliţiştii nu le-au dat de urmă. Fetele au plecat voluntar de la domiciliu.

image

Scoşi din evidenţe după 20 de ani

Deşi poliţiştii au făcut tot posibiliul să îi găsească, nu au reuşit. În primul rând pentru că la acea vreme nu exista tehnica necesară. Apoi, în unele cazuri, părinţii au sesizat foarte târziu şi atunci cercetarea la faţa locului a fost îngreunată. La toate acestea se adaugă şi schimbarea trăsăturilor feţei. Şapte din cei zece minori au devenit între timp majori şi trăsăturile feţei s-au schimbat. Acum poliţiştii pot realiza portrete robot şi îi pot îmbătrâni, dar chiar şi aşa este foarte greu să le dea de urmă. După ce trec 20 de ani de la data dispariţiei, aceste persoane sunt scoase din evidenţele Poliţiei şi dosarele lor trec într-o evidenţă pasivă, dar dacă apar elemente noi se reiau cercetările.

Cum se anunţă un caz de dispariţie

Spre deosebire de alte ţări, unde este obligatoriu să treacă 24 de ore de la momentul la care o persoană a dispărut pentru a putea fi sesizată Poliţia, la noi în ţară reclamaţia poate fi întregistrată oricând şi ea poate veni de la orice reprezentant al celui dispărut. „În funcţie de ceea ce declară reclamantul, se analizează starea de fapt, semnalmentele persoanei dispărute şi se efectuează cercetarea la faţa locului, respectiv la locul dispariţiei. Pentru a putea găsi indicii analizăm şi periuţa de dinţi sau pieptenele pentru efectuarea testului ADN. Dacă nu ai date, în funcţie de primele investigaţii, atunci persoana respectivă este dată în urmărire. Flerul şi experienţa poliţistului sunt foarte importante pentru soluţionarea unui caz de dispariţie", a spus subcomisarul Mihail Murgiciu, şeful Biroului Urmăriri din cadrul IPJ Braşov. 150 de copii dispar în fiecare an la Braşov

În 99% din cazuri minorii pleacă voluntar de la domiciliu şi sunt găsiţi în câteva zile. Poliţiştii de la Biroul de Urmăriri spun că aceşti copii provin din familii dezorganizate, care au mari deficienţe de cultură.

Potrivit poliţiştilor de la BiroulUrmăriri, circa 150 de copii dispar anual din Braşov. Dintre aceştia 50 sunt din municipiu, iar restul din judeţ. Chiar dacă sunt daţi dispăruţi de către familii, aceşti minori nu ajung să fie introduşi în baza de date a Poliţiei fiindcă sunt depistaţi la timp. În majoritatea cazurilor, 99%, copiii pleacă voluntar de la domiciliu.

„Ei provin din familii destructurate, dezorganizate, sau din centre de plasament. Una dintre cauzele pentru care aceştia pleacă de-acasă sunt neînţelegerile familiale sau neînţelegerile cauzate de situaţia şcolară. Un alt factor este anturajul şi dorinţa de teribilism, iar în cazul unora dintre fete, ele fug de-acasă fiindcă se îndrăgostesc", spune şeful Biroului Urmăriri din cadrul IPJ Braşov, subcomisarul Mihail Murgociu.

Copiii dispar cu trenul sau fac autostopul

Odată ce aceşti copii dispar, iar părinţii sau rudele sesizează poliţia, oamenii legii declanşează procedurile standard de căutare. Însă tocmai cei care ar trebui să le dea o mână de ajutor, respectiv membrii familiei, ei le pun beţe în roate poliţiştilor. „Nu ne spun adevărul şi nu ne dau indicii clare, te induc în eroare şi unii dintre ei au o jenă în a expune starea de fapt", mai spune subcomisarul Mihail Murgociu.

Cu toate acestea, poliţiştii încearcă să dea de urma lor cât mai repede, dar şi copiii sunt destul de ingenioşi. „Avem situaţii în care unii dintre ei pleacă cu trenul sau cu autostopul în alte judeţe. De exemplu, în 2008, un copil de 13 ani din Predeal a plecat cu trenul la bunici, în Suceava. L-am verificat cu ajutorul Poliţiei TF şi am reuşit să îl găsim. În 2009, o fată de 10 ani din Buneşti a plecat cu o maşină de ocazie la Albeşti, în judeţul Mureş, în ţigănime", mai spune şeful Biroului Urmăriri.

Părinţii nu pot fi aspru sancţionaţi

Poliţiştii spun că nici cetăţenii nu dau dovadă de simţ civic pentru că ar trebui să-şi pună întrebări atunci când văd un copil mic care face autotostopul sau îi văd mergând pe marginea drumului. „Am avut doi copii minori care au plecat de la Ghimbav şi care au venit pe jos până în Bartolomeu. Am identificat mai mulţi şoferi care i-au văzut mergând pe marginea drmului, dar niciunul nu a sunat la 112", a mai spus subcomisarul Mihail Murgociu.

În alte situaţii, părinţii nici măcar nu se obosesc să-şi caute copilul. „Am avut un caz la Vulcan când o familie a mers la iarbă verde, la pădure şi avea un copil mic, care de-abia învăţase să meargă. Acesta s-a îndepărtat de părinţi şi a ajuns după nişte tufe. Părinţii au sunat repede la poliţie să anunţe că le-a dispărut copilul, dar ei nici măcar nu se ridicaseră de pe scaun să-i caute", mai spune poliţistul. Din păcate legea este mult prea permisivă cu părinţii şi pentru nesupravegherea minorului până la vârsta de 16 ani aceştia riscă o amendă maximă de 500 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite