VIDEO Străzile Braşovului, Grădină Zoologică. Mistreţii s-au plimbat din nou prin oraş. Urşii sunt ca la ei acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O turmă de mistreţi a coborât din nou azi-noapte în Cartierul Rădăcău. Este a treia zi consecutiv când animelele sunt văzute pe străzi. Urşii au devenit deja rezidenţi permanenţi ai cartierului.

O turmă de mistreţi a fost văzută din nou miercuri noaptea pe strada Jepilor din Cartierul Răcădău. Locatarii spun că mistreţii au apărut şi marţi noaptea. Tot în acelaşi cartier, luni noaptea, o turmă de peste 10 mistreţi, a fost filmată pe străzile Dobrogeanu Gherea şi Molidului. „Vin în fiecare seară, să caute de mâncare probabil. Sunt mereu cel puţin cinci. Luni au fost mai mulţi“, spune Marian Turian, locuitor din Răcădău.

Urşii sunt şi ei practic rezidenţi ai cartierului. Coboară aproape în fiecare seară şi caută mâncare în tomberoanele din zonă. Nu se tem de oameni, iar uneori se apropie chiar şi de intrările din scările de bloc. Uneori localnicii anunţă prezenţa animalelor la 112, alteori nici nu mai sună pentru că s-au obişnuit cu ele. În luna noiembrie de exemplu, un urs rănit a stat ore bune pe treptele din faţa intrării în scara unui bloc. A fugit când au venit autorităţile. Tot în noiembrie, o ursoaică cu doi pui s-a plimbat în cartierul Astra, în apropierea magazinului Carrefour.

„Cu urşii suntem obişnuţi de ani buni. Mistreţii sunt cei care au apărut mai nou. Urşi vedem în fiecare noapte pe la tomberoane. Măsuri nu s-au luat, situaţia este aceeaşi de ani buni. Urşii nu sunt violenţi, nu au atacat oameni, dar nu se ştie niciodată deoarece sunt animale sălbatice. Dimineaţa devreme când mergem la muncă sau noaptea când venim de la schimbul doi, trebuie să ne uităm cu atenţie când ieşim din bloc sau când ne apropiem de bloc, pentru că s-a mai întâmplat să dăm nas în nas cu ursul“, maispune Marian Turian.

Măsuri împotriva acestei situaţii nu s-au prea luat. După apariţia din această săptămână a mistreţilor s-a anunţat că jandarmii vor patrula zona. Dacă în cartierul Răcădău urşii nu au fost violenţi, au existat şi incidente sângeroase. În octombrie anul trecut un urs a rănit o fată de 14 ani şi un bărbat de 45 de ani în faţa unui bloc din Făgăraş. La Fundata şi Râşnov urşii au ucis zeci de oi şi au intrat de mai multe ori în gospodăriile oamenilor. 

Soluţii de specialişti

Specialiştii sunt de părere că există soluţii pentru împiedicarea animalelor sălbatice să ajungă în oraş. Potrivit Cristinei Lapis, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, ar trebui amenajate arii naturale în zonele împădurite aşa cum este în Canada. Aceste arii au între 5.000 şi 6.000 de hectare. Aici urşii şi mistreţii pot fi hrăniţi. Mâncarea se ascunde pentru ca animalele să o caute. Mai pot fi create şi zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurii. Aici se poate cultiva porumb sau pomi fructiferi, pentru ca urşii şi mistreţii să găsească mâncare, deoarece animalele vin în oraş în căutare de hrană. 

O altă problemă este aceea că nimeni nu ştie câţi urşi mai mistreţi sunt în Braşov sau în România. De fiecare dată când un animal devine violent se recurge la unica soluţie: recoltarea adică împuşcare. La Braşov există aprobare pentru împuşcarea a cinci urşi, printre care şi cel agresiv de la Făgăraş.

„Urşii trebuie număraţi corect şi microcipaţi odată ce coboară în zonele locuite. Doar aşa se poate ştii dacă un urs revine printre oameni. Dacă nu faci o numărătoare corectă nu ai cum să ştii, deoarece un urs face kilometri întregi în 3 minute. Sunt specialişti în SUA, în Canada, eu colaborez cu asociaţii şi i-am putea invita în România să facem o numătăroare corectă. Trebuie să avem un plan pe termen lung, iar împuşcarea haotică a urşilor nu este o soluţie“, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite