Un întreg judeţ depozita ilegal deşeurile. Ce aveau de făcut autorităţile şi au omis până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile erau depozitate ilegal în judeţul Braşov FOTO Adevărul
Deşeurile erau depozitate ilegal în judeţul Braşov FOTO Adevărul

Consiliile locale din judeţul Braşov nu aprobaseră tariful pentru depozitarea deşeurilor, ci foloseau o Hotărâre a Consiliului Municipal Braşov

Deşeurile încă reprezintă o problemă spinoasă pentru judeţul Braşov. În aceste zile s-a făcut un mic pas în ce priveşte respectarea normelor europene, însă pasul cel mare – o staţie de preluare, sortare şi prelucrare a deşeurilor din întreg judeţul – este departe de a fi făcut. 

În aceste zile, singurul operator care poate depozita deşeurile, unul privat, a fost integrat în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor – SMID. În acelaşi timp, s-a stabilit şi tariful pentru depozitarea deşeurilor, ca urmare a demersurilor făcute de ADI ISO Mediu. 

„Aceasta înseamnă că operatorii de colectare ai primăriilor, care aveau contracte de delegare, aveau tariful de depozitare prins în fişa lor de fundamentare, dar acesta nu era aprobat de autorităţile publice locale, adică e vorba de un tarif pe care funcţiona întreg judeţul Braşov, dar el era aprobat numai de Consiliul Local al Municipiului Braşov. 

Celelalte localităţi preluau acest tarif. Operatorii lor prindeau tariful în fişele de fundamentare şi apoi îşi aprobau fişele de fundamentare în consiliile locale”, a precizat Adrian Miria, director ADI ISO Mediu. 

Cât priveşte contractul de delegare a gestiunii activităţii de depozitare a deşeurilor, măsurile trebuiau adoptate până în 26 noiembrie 2019. Contractul de delegare a gestiunii urmează a fi încheiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, în urma lămuririlor primite de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice Comunitare de Utilităţi Publice - ANRSC. 

Aceste modificări vor fi resimţite de către braşovenii din judeţ, dar foarte puţin, susţine Adrian Miria. Directorul spune că diferenţa de preţ va fi de aproximativ un leu depersoană, adică mult mai puţin decât diferenţele generate de creşterile de preţ din domeniul energiei. 

În prezent, operatorii plătesc pentru depozitare un tarif de aproape 141 de lei, la care se adaugă 80 de lei contribuţia la fondul de mediu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Din sala de judecată, în sala de clasă. Ce vor învăţa elevii braşoveni de la avocaţi

Biserica Neagră din Braşov înalţă rugi pentru pace în fiecare seară de miercuri din Postul Paştelui

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite