Teama de apă, în topul fobiilor infricoşătoare. Psihologii explică de ce familia este extrem de importantă în tratarea afecţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teama de apă este una dintre cele mai înfricăşotoare fobii. FOTOflickr.com
Teama de apă este una dintre cele mai înfricăşotoare fobii. FOTOflickr.com

Hidrofobia sau teama de apă este una dintre cele mai des întâlnite, dar şi una dintre cele mai înfricoşătoare fobii. Poate paraliza practic un om şi îl poate face să se sufoce în apă până la glezne.

Psihologii spun că hidrofobia apare în urma unei experienţe neplăcute în apă, dar că se şi transmite de la părinţi la copii.

„În general, persoanele care au frică de apă au suferit un eveniment traumatizant. Au fost aruncaţi în apă şi au avut senzaţia că se îneacă sau chiar au fost la un pas de moarte. Frica de apă poate apărea atât la persoanele care nu ştiu să înoate, dar şi la înotători care au suferit un şoc sau un accident în apă. La copii apare atunci când sunt forţaţi prea brusc să intre în apă, de obicei în apă mare unde nu simt pământul sub picioare. Hidrofobia se transmite şi la părinţi la copii. Dacă aveţi teamă de apă este bine să nu-i insuflaţi copiilor aceeaşi temere“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Simptome infricoşătoare

Teama de apă este una dintre cele mai înfricoşătoare dintre fobii. „Această teamă poate paraliza temporar un om. Dacă bagi în apă, chiar şi până la genunchi, o persoană care suferă de hidrofobie, aceasta va fi incapabilă să se mişte, bătăile inimii vor devenii neregulate, se ajunge rapid la un atac de panică, iar pentru cei cu probleme cardiace chiar şi la infarct. Persoanele care au teamă de apă se pot îneca chiar şi în apă mică. Teama lor este atât de reală încât evită orice fel de contact cu apa, de la mersul la piscină, la mare sau chiar o baie în cadă“, mai spune psihologul.

Cum putem scăpa de teama de apă

Consilierea psihologică, dar şi ajutorul familiei sunt foarte importante. „Consilirea presupune convingerea persoanei că teama de apă nu este justificată. Trebuie discutat mult şi aflat care este cauza fobiei. Apoi sprijinul familiei este foarte important. Pentru a scăpa de aceastră fobie persoana trebuie să ia contact treptat cu apa. Pentru început se poate pune apă caldă, care este mai plăcută la atingere, în cadă. Cu ajutorul unui membru al familiei pacientul poate păşi în cadă şi poate sta cu picioarele în apă. Apoi treptat poate face duş, lăsând apa să îi vină pe faţă încet până când va înţelege că nu păţeşte nimic dacă are apă pe faţă. Poate folosi nişte ochelari de înot pentru ca vederea să rămână perfectă“, mai spune psihologul.

După exerciţiile de acasă se trece la lucruri mai serioase. „Înainte de la merge la piscină sau la mare se poate folosi o piscină gonflabilă în care apa să ajungă la maxim jumătate de metru. Pacientul va sta mai întâi în picioare, apoi în şezut ca apa să ajungă până la mijloc. După ce este confortabil se poate încerca la piscină în apă care să ajungă până la gât, dar să nu depăşească înălţimea corpului. Înainte de acest lucru este bine să alegeţi o piscină de copii unde pacientul să poată alerga puţin în apă. Toate aceste exerciţii pot dura câteva luni, dar numai aşa teama poate fi învinsă“, mai spune specialistul. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite