Cauzele ascunse care determină apariţia fricii de întuneric. Cum pot fi vindecaţi copiii: „În timp, problema se va rezolva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de întuneric este o emoţie negativă şi apare mai des la copii, dar şi la adulţi. Este nevoie de timp şi răbdare pentru a o vindeca.

Frica de întuneric poate fi sinonimă cu frica de necunoscut. „Atunci când în cameră este întuneric şi nu ne putem folosi pe deplin de simţul văzului suntem mai vulnerabili şi devenim atenţi la fiecare zgomot. La adulţi frica de întuneric vine în urma unei experienţe traumatizante, a unui eveniment negativ petrecut pe timp de noapte şi asfel întunericul se asociază cu tot ceea ce este mai rău. De asemea adulţii care se tem de întuneric pot avea această traumă încă din copilărie. La cei mici frica de întuneric apare ca urmare a imaginaţiei foarte bogate pe care o au copiii. Ei receptează ca fiind real tot ce văd la televizor la unele desene animate şi tot ce aud. De aceea este foarte bine să limităm accesul la numite programe care inspiră violenţă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Pentru a scăpa de frica de întuneric trebuie să descoperim ce anume a cauzat-o. „În cazul copiilor trebuie să stăm de vorbă cu ei şi să aflăm de ce anume de le frică de întuneric. De asemenea copiii au tendinţa să aibă vise urâte atunci când se culcă foarte târziu şi sunt agitaţi. De aceea este bine să avem un program, să stingem televizorul cu o jumătate de oră înainte de culcare şi să fim siguri că s-au liniştit înainte de culcare. De asemenea trebuie să le explicăm că nu păţim nimic pe întuneric, că nu există fantome sau alte lucruri rele“, mai spune psihologul.

Trucuri simple pentru a scăpa de bau-bau

Putem apela şi la trucuri simple pentru a-i scăpa pe cei mici de frica de întuneric. „De exemplu putem să le cumpărăm un pluş care le place foarte mult şi să le spunem că are puteri magice şi îi păzeşte peste noapte. De asemenea, dacă le frică de lucruri ascunse prin dulapuri sau sub pat, putem căuta ca să le demonstrăm că nu este nimic acolo. Putem să le dăm copiilor o lanternă cu care să adoarmă şi aşa vor avea siguranţa că pot face lumină. În timp, problema se va rezolva“, mai spune psihologul.

Lampa de veghe

Atât la copii, cât şi la adulţi, folosirea unei lămpi de veghe la care se poate regla intensitatea luminii ajută foarte mult. „Atât la adulţii, cât şi la copiii care se tem de întuneric lampa de veghe ajută foarte mult. Dacă o lăsaţi aprinsă peste noapte va da senzaţia de singuranţă că nu este chiar aşa întuneric. Pe măsură ce nivelul fobiei scade puteţi reduce şi intensitatea luminii de la lampa de veghe, pentru ca în final să renunţaţi la ea. Nu trebuie să făcut totul bursc pentru că atunci frica va fi şi mai mare“, mai spune specialistul.

La adulţii care se tem de întuneric trebuie descoperită cauza. „Dacă este mai uşor să îi convingem pe cei mici de anumite lucruri, cu adulţii e mai greu. De multe ori nici nu ştiu de unde vine vine frica de întuneric. Trebuie să stăm de borbă cu ei, să nu îi forţăm să facă anumite lucruri şi dacă este nevoie să îi convingem să meargă la terapie“, mai spune psihologul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite