Săracii îşi bat joc de ajutoarele de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Patru mii de braşoveni nu şi-au ridicat alimentele primite gratis de la Uniunea Europeană.

Deşi abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, cei mai săraci dintre braşoveni refuză alimentele pe care le-au primit gratis de la Uniunea Europeană. Este vorba despre 36,6 kilograme de făină, orez, mălai, biscuiţi şi lapte praf, pe care Europa le dă gratis celor mai nevoiaşi români.

La Braşov sunt peste 11.700 de beneficiari, iar mai mult de o treime dintre ei nici măcar nu s-au sinchisit să vadă ce au primit. Cei mai mulţi se gândesc că nu au ce face cu 14 kilograme de făină sau cu opt kilograme de orez, aşa că, decât să le ocupe locul în casă, mai bine renunţă la ele. „Mulţi întreabă dacă nu le dăm zahăr şi ulei, pentru că i-ar ajuta mai mult", a spus Radu Sava, inspector de achiziţii la Căminul pentru Persoane Vârstnice, unde sunt depozitate tonele de alimente. „Ce poţi să găteşti cu opt kilograme de orez? Pe lângă el tot îţi mai trebuie o ceapă şi un pic de carne", a spus şi Carmen Stângaci, gestionar la Căminul de Bătrâni.

Nu au nevoie de ajutoare

Mulţi vin, întreabă ce au de luat şi pleacă acasă cu mâna goală. „Anul trecut au fost colegii să ducă ajutoarele acasă la beneficiari şi s-au întors cu mare parte dintre ele înapoi pentru că oamenilor nu le-a trebuit", a mai completat unul dintre angajaţii căminului de bătrâni. Iar anul trecut, UE a trimis doar 27 de kilograme de alimente de persoană, faţă de 36,6 cât a trimis acum. „Beneficiarii sunt şomeri în plată, pensionari cu venituri sub 400 de lei, familii ale căror venit pe membru de familie este sub venitul minim garantat şi persoane cu handicap grav şi accentuat. Fiecare primeşte 14 kg de făină, zece kg de mălai, opt kg de orez, două kg de paste făinoase, 1,5 kg de lapte praf şi 1,1 kg de biscuiţi", a spus Gabriel Cocuz, directorul Căminului  de bătrâni.

Angajaţii căminului s-au văzut acum cu magazia blocată de câteva tone de alimente de care nu au cum să scape. De patru ani încoace, în fiecare toamnă păţesc la fel. „Anul trecut a fost la fel. Am prelungit termenul de ridicare a ajutoarelor până în 31 martie şi tot am rămas cu ele. Până la urmă au venit cei de la Consiliul Judeţean şi le-au luat şi le-au împărţit prin judeţ. Anul acesta le-am zis să nu ni le mai aducă pe toate aici, că iar rămânem cu ele", se plâng angajaţii căminului. „Noi nu avem posibilitatea să îi anunţăm pe toţi beneficiarii. A fost cineva de la primărie care s-a ocupat personal să meargă acasă la o parte dintre beneficiari să împartă ajutoarele, dar cu jumătate dintre ele s-au întors înapoi pentru că nu i-a găsit acasă. Unii sunt plecaţi pe la ţară, alţii sunt plecaţi în străinătate, iar pe mulţi nu îi interesează", a mai spus Radu Sava.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite