România, condamnată la CJUE pentru că nu a închis o groapă de gunoi neutilizată din secolul trecut

0
Publicat:

România a fost condamnată de CJUE pentru că nu a închis o groapă de gunoi de la Brașov, unde nu s-au mai depozitat deșeuri din 1997. Primăria și operatorul se judecă pentru acoperirea cheltuielilor

România, condamnată pentru că nu a închis o groapă de gunoi neutilizată din 1997 Foto brasov.net
România, condamnată pentru că nu a închis o groapă de gunoi neutilizată din 1997 Foto brasov.net

România are, în continuare, mari probleme din cauza felului defectuos în care gestionează deșeurile. La începutul anului 2024, în țara noastră găsim încă zeci de foste depozite de deșeuri care nu au fost închise. Din această cauză, România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție și are de plătit sume importante.

După cum precizează secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Sorin Banciu, între aceste gropi este și cea de deșeuri menajere de la Brașov, din zona Timiș – Triaj, care nu a fost închisă de Primăria municipiului Brașov.

În chiar ultima săptămână a anului 2023, am primit o veste foarte, foarte tristă. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu a închis la timp mai multe depozite de deșeuri. România va trebui să plătească o penalitate de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit care nu este închis în acest moment”, a explicat Sorin Banciu.

200.000 de euro pe an, bani plătiți din buzunarele contribuabililor

Singurul depozit care nu este închis nici în acest moment este cel de la Brașov. Aceasta înseamnă că țara noastră va trebui să plătească aproximativ 200.000 de euro pe an, bani care vor trebui achitați din buzunarele contribuabililor.

În cazul gropii de gunoi neînchise există însă o dispută. Administrația locală a susținut că procedura de închidere trebuia derulată de operatorul privat al depozitului ecologic de la Săcele. Ulterior, a afirmat că va derula ea procedurile, dar a deschis acțiune în instanță împotriva operatorului privat.

Compania privată care gestionează depozitul ecologic de deșeuri menajere trebuie să ne predea studiul de fezabilitate ca să putem obține avizul de la Agenția de Protecția Mediului. Acest studiu trebuie aprobat de către Consiliul Local, după care trebuie demarată procedura de licitație pentru proiectare și execuție a închiderii depozitului de deșeuri menajere”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Reprezentantul municipalității a recunoscut că există în continuare o dispută cu firma care gestionează depozitul de deșeuri. Primăria este convinsă că firma private trebuie să acopere costurile închiderii, în timp ce operatorul spune că este datoria municipalității, mai ales că ei nu au depozitat gunoiul niciodată în acel loc.

În funcție de decizia instanței, suma va fi acoperită din bugetul local sau al firmei private. Purtătorul de cuvânt al primăriei spune că demersurile vor fi continuate din bani publici, urmând ca, dacă instanța îi dă dreptate, să recupereze, ulterior, banii de la operator.

Deși la groapa de gunoi pentru care România este condamnată să plătească penalități nu se mai depozitează deșeuri încă din 1997, ea nu a fost încă închisă, deși ultimul termen era 31 decembrie 2023.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite