România bate pasul pe loc în ce privește copiii abandonați. Propunerile care ar putea schimba situația

0
Publicat:

Asociația Catharsis din Brașov a propus Parlamentului câteva modificări la Legea adopției pentru ca numărul de copii aflați sub protecția statului să scadă.

Azota Popescu a mers în Parlament cu propunerile de modificare a Legii adopției FOTO Ioan Buciumar
Azota Popescu a mers în Parlament cu propunerile de modificare a Legii adopției FOTO Ioan Buciumar

Asociația Catharsis Brașov a participat la o întâlnire informală cu membrii Subcomisiei pentru Drepturile Copilului din Camera Deputaților. Președintele asociației, Azota Popescu, spunea înainte de intrarea în Parlament că vrea să prezinte o serie de propuneri care vizează armonizarea Legii adopției în vigoare cu Tratatele internaționale la care România este Stat Parte.

Imediat sunt 30 de ani de când mă lupt pentru orfanii României. În tot acest timp am avut victorii, dar și dezamăgiri. Am determinat de patru ori modificarea legii adopției prin dezbateri publice la nivel local, guvernamental și parlamentar. Copiii lăsați de părinți în grija statului sunt copiii noștri, ai tuturor, și au dreptul la o viață normală într-o familie proprie și permanentă așa cum au toți copiii. Legea adopției trebuie din nou schimbată, dacă vrem o Românie fără orfani”, a declarat Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis Brașov.

Românii care sunt stabiliți în străinătate, dar și-au păstrat cetățenia pot adopta copii din țara natală, însă pentru aceasta trebuie să locuiască mai întâi timp de șase luni în țară și abia apoi să înceapă demersurile pentru obținerea atestatului de familie aptă să adopte un copil. Azota Popescu i-a propus președintelui subcomisiei eliminarea acestei prevederi.

A doua solicitare a fost reluarea adopțiilor internaționale, așa cum România s-a obligat prin semnarea mai multor tratate internaționale.

O a treia propunere a fost reducerea termenului în care un copil ajuns în sistem este declarat adoptabil, așa cum sunt recomandările din tratatele asumate de țara noastră.

O ultimă propunere de modificare a fost simplificarea procedurilor în cazul copiilor adoptați care au împlinit 18 ani și vor să își cunoască familia biologică.

În prezent, angajații din sistem sunt obligați să lucreze împotriva interesului propriu: cu cât ar pleca mai mulți copii din sistem, cu atât le-ar fi mai amenințat locul de muncă. Din acest motiv, o propunere extrem de importantă este separarea entităților, astfel încât să existe o altă instituție care se ocupă de adopții, fără legătură cu direcțiile de protecția copilului.

Deputatul Cristian Paul Ichim s-a arătat deschis la unele dintre propunerile de modificare a legislației și a promis că le va susține. „Chiar am purtat discuții cu colegi să mă susțină în eliminarea prevederii prin care românii stabiliți în străinătate să nu mai fie nevoiți să se mute 6 luni în țară și să-și pună în pericol locul de muncă sau chiar familia. Despre celelalte propuneri abia acum am aflat și va fi nevoie să le analizez”, a spus parlamentarul băcăuan.

Foarte decis să vină în sprijinul copiilor abandonați, deputatul spune că este nevoie ca ONG-urile să se pună de acord, să vină cu propuneri și motivații către parlamenari și guvernanți, pentru ca ideile lor să capete o susținere cât mai mare și să poată deveni articole de lege.

Deși Legea adopției în vigoare a fost modificată și republicată de patru ori până în prezent, totuși, această Lege este în totală neconcordanță cu tratatele internaționale la care România este Stat Parte, motiv pentru care, în prezent, România are cel mai mare număr de copii abandonați de pe întreg continentul european - peste 40.000.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite