Reţete de ieri şi de azi: dulceaţă de portocale ca în familia Mureşenilor şi drob de miel din zilele noastre
0O urmaşă a Mureşenilor a lăsat ca moştenire câteva reţete, între care şi una pentru dulceaţă de portocale. O gospodină din zilele noastre ne spune cum se face drobul de miel
Căutând informaţii interesante printre documentele lăsate de familia Mureşianu, muzeograful Ovidiu Savu, de la Muzeul Casa Mureşenilor, a găsit multe informaţii interesante din diverse domenii. Între cele aflate se numără şi două reţete, scrise cu aproape un secol în urmă, mai exact spre finalul perioadei interbelice, de Florica Pârvulescu, fiica lui Iacob Mureşianu.
„De câteva zile, la muzeu am început să transcriu nişte documente noi, primite ca donaţie de la doamna Lucia Bunaciu, urmaşa familiei Mureşenilor, plecată la Domnul acum trei ani. Aceste scrisori, vederi, fotografii, acte oficiale au legătură cu Florica Pârvulescu, fostă Mureşianu, fata marelui compozitor Iacob Mureşianu, ce s-a căsătorit cu comandorul Eugen Pârvulescu, unul dintre cei mai mari aviatori români din perioada interbelică. Eugen Pârvulescu a participat, ca ofiţer şi aviator al armatei române, la cel de-al doilea război mondial.
Ei bine, pe lângă documente istorice, scrisori personale cu reprezentanţi de seamă ai intelectualităţii româneşti din perioada interbelică, uneori, muzeograful dă şi peste reţete de mâncăruri, felicitări de sărbători frumoase, diplome, cărţi de vizită şi altele.
Zilele trecute, pe când numerotam unele documente, am dat de această reţetă de dulceaţă de portocale, dar şi despre cum se fierb ouăle şi altă reţetă şi recomandare despre „Ochiuri în apă cu unt”.
În rândurile următoare vom transcrie câteva din recomandările unei gospodine de acum mai bine de 80 de ani pentru o dulceaţă de portocale delicioasă, dar şi despre cum se prepară un mic dejun rapid pe bază de ouă. Vom publica şi fotografia documentului, pentru ca cititorii să aibă parte de întreaga reţetă de acum aproape un veac.
„Dulceaţă de portocale
4 portocale, se pun la foc şi apă clocotită şi se fierb schimbând apa cam de 8- 10 ori, ca să fiarbă tot într-o apă că se amăresc. 1 kg zahăr se fierbe cu 2 pahare de apă până e gros bine. Portocalele, după ce s-au fiert până sunt moi (intră degetul prin ele), se scot afară, se lasă să se răcească, apoi se taie bucăţele şi se pun în siropul gros (dar nu ars) şi se fierb repede la foc mare. O lămâie se taie, de asemenea, în bucăţele, însă subţiri şi când e dulceaţa aproape gata se pun în dulceaţă şi se lasă să fiarbă împreună. Ca să ştii când dulceaţa e gata, încerci siropul într-o farfurie cu picătura. Dacă nu curge, e gata”.
Dacă sfaturile pentru a ieşi ouăle fierte mai tari sau mai moi le ştim în mare parte, iată o reţetă demnă de Dinescu, cum se fac ochiurile mai altfel decât ştim în mod obişnuit.
„Ochiuri în apă cu unt”
„În apa în care se fierb ochiurile, pui sare şi o lingură de oţet. Când clocote apa, slobozi încet ouăle, să nu se împrăştie. Aduni cu lingura albuşul împrăştiat, pe lângă şi deasupra oului. Apoi le scoţi încetinel pe farfurie, topeşti untul (să nu se ardă) şi verşi peste ouăle”. Pe verso la această reţetă avem sfaturi despre ”Spălarea rufelor”, pe acestea le vom relata cu altă ocazie”, a consemnat muzeograful Ovidiu Savu.
Reţetă actuală: drob de miel
I-am cerut unei gospodine din zilele noastre reţeta pentru drob de miel, unul din cele mai apreciate preparate de Paşte.
„Se fierb organele, se lasă la răcit şi se dau prin maşina de tocat de două ori, ca să iasă o pastă fină. Se adaugă două ouă crude, pătrunjel verde, ceapă verde şi usturoi verde. Se frământă toate la un loc şi, în compoziţie, se adaugă două ouă fierte, în interiorul compoziţiei. Ouăle se îmbracă în totalitate cu compoziţia, ca să nu se vadă. Se înveleşte compoziţia cu prapurul mielului şi se aşează într-o tavă de cozonac. După aceea se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, până se topeşte partea din prapur aflată deasupra compoziţiei şi capătă o culoare roşiatică”, a dezvăluit Mariana Ţîrcă, o gospodină din Braşov.
Vă dorim poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Focar de COVID-19 în rândul unor muncitori indieni de la Braşov. Cu ce tulpină sunt infectaţi
Cadoul care a adus lacrimi de fericire în ochii veteranilor de război FOTO