Râşnovul va avea primul tunel rutier subteran din judeţul Braşov. Tot centrul devine pietonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul oraşului va deveni pietonal. FOTOgoogle.com
Centrul oraşului va deveni pietonal. FOTOgoogle.com

Centrul oraşului Râşnov a fost închis circulaţiei deoarece au început lucrările la cel mai ambiţios proiect de tranformare a oraşului.

Din 2015 însă, oraşul îşi ca recupera centrul medieval şi va deveni pietonal, după ce toate reţelele, dar şi traficul auto se vor muta în subteran. Tunelul care va avea o lungime de 316 metri şi va străbate centrul Râşnovuluiva transfera astfel în subteran traficul auto din zona istorică a oraşului. Practic, după modelul Sighişoara, tot centrul oraşului va deveni pietonal.  Toate cablurile de pe stâlpi vor fi coborâte în subteran, inclusiv stâlpii de iluminat public vor dispărea, urmând a fi înlocuiţi cu lampadare prinse de case.  Lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea întregului centru sunt însă extrem de complexe, având în vedere că se va excava pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, până la 8 metri adâncime, pentru a face loc tunelului subteran şi unei parcări de 100 de locuri sub pământ. Proiectul e finanţat din bani europeni, iar investiţia se ridică la 18 milioene de lei.

„Ştiu că toată lumea ar fi vrut ca proiectul de transformare a centrului Râşnovului să se termine «ieri» şi să nu existe nici un fel de deranj, dar vorbim de o investiţie complexă şi mă bucur foarte mult că am avut succes şi am reuşit să ne apucăm de lucrări. Cred că această aşteptare şi acest deranj va merita, după ce se vor finaliza toate lucrările, iar Piaţa Unirii va fi cu totul schimbată şi va deveni un adevărat punct de atracţie al oraşului”, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea, citat de bzb.ro.

Au început lucrările şi la cremaliera de la Cetatea Râşnov

Cremaliera (lift inclinat) va face legătura între centrul oraşului şi cetate. Investiţia de 10 milioane de lei, jumătate din aceşti bani fiind fonduri europene. Estimările arată că acest lif înclinat va creşte cu 20% numărul de turişti în cetate. În 2014 Cetatea a fost vizitată deja de 208.000 de turişti. Cremaliera va fi gata în decembrie, iar edilii vor ca Moş Crăciun că fie primul care o va folosi.

Lungimea traseului liftului cu cremalieră este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 30 de persoane în cabină, estimându-se că va transporta 700 de persoane pe zi.

image

Pe aceeaşi temă:

Jurassic Park cu fonduri europene la Râşnov

Staţiunea Râşnov. Cenuşăreasa care a devenit vedetă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite