Pro şi contra brânzeturilor. Cât de mult îngraşă, care au cea mai multă sare şi cât trebuie să consumăm
0Brânzeturile sunt printre cele mai consumate alimente de către români şi nu numai. Pe lângă multiplele beneficii, brânza îngraşă, ne poate creşte colesterolul şi ne îndoapă cu sare dacă consumăm în cantităţi mari.
Mulţi oameni renunţă la carne sau pâine pe motiv de sănătate, dar mănâncă brânzeturi fără să ştie că acestea au mai multă grăsime şi îngraşă mai mult. „Brânzeturile naturale făcute la ţară şi care sunt totuşi mai sănătoase decât cele din comerţ, care au multe E-uri, conţin 30% până la 60% grăsime. Sunt bogate în proteine şi calciu, dar nu trebuie să mâncăm foarte mult. Dacă consumaţi la o masă 250 de grame de brânză grasă este ca şi cum aţi fi mâncat trei fripturi cu pâine şi cartofi. Şi este posibil să nu vă simţiţi sătui. Mulţi oameni nu fac legătura între grăsimea din brânză şi se miră că acumulează kilograme când mănâncă doar brânză cu roşii. De aceea trebuie mare atenţie la cantitate. O felie de 100 de grame este suficientă la o masă, iar aceasta trebuie consumată cu legume nu cu alte alimente care îngraşă la rândul lor. De preferat este să nu mâncăm brânză seara“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.
Atenţie la sare
Pe lângă grăsime brânza are şi multă sare. „Telemeaua românească este ţinută în saramură, fie că este de oaie sau de vacă şi are multe sare. De aceea, dacă sunteţi diabetic, aveţi probleme cu tensiunea sau cu rinichii trebuie neapărat să o evitaţi. Şi persoanele sănătoase trebuie să limiteze consumul de sare. Şi brânza de burduf atât de apreciată, dar şi caşcavalul au multă sare. De aceea este nevoie de atenţie şi un consum moderat. Dacă mâncaţi brânză cu roşii sau cu castraveţi, măcar nu mai săraţi legumele. Combinaţia dintre grăsime şi sare poate duce la creşterea colesterolului. Am avut pacienţi lacto-vegetarieni şi care nu aveau multe kilograme în plus, dar care aveau colesterolul mare şi nu înţelegeau de ce. Au fost miraţi să afle că de la brânză prea multă“, mai spune medicul.
Care sunt brânzeturile cu mai puţine calorii
Nu toate brânzeturile îngraşă. Unele din ele pot fi prietene cu silueta. „Cel mai puţin îngraşă urda şi brânza de vaci chiar dacă nu sunt cele mai gustoase brânzeturi. Au schimb cele mai puţine calorii. Nu vă lăsaţi păcăliţi de caş. Are multă grăsime, doar că nu are sare, deci nu este similar cu urda. În schimb caşcavalul, telemeaua de orice fel şi brânza de burduf îngraşă destul de mult. Pe piaţă există şi brânză dietetică, dar trebuie să fiţi atenţi la conţine“, mai spune specialistul.
Atenţie ce brânză cumpăraţi
Magazinele sunt pline cu tot felul de sortimente de brânză sau caşcaval. Unele dintre ele nu au însă nicio legătură cu produsul tradiţional. „Când cumpăraţi brânză ar fi bine să o luaţi din piaţă de la producători. Măcar aşa aveţi cât de cât garanţia că este mai naturală. În magazine există telemea sau caşcaval 100% sintetice. Dacă vedeţi că un kilogram costă 10 lei este clar că nu este naturală. Pentru un kilogram de brânză sau caşcaval este nevoie de 7-10 litri de lapte, iar cele foarte ieftine sunt făcute din chimicale. De aceea este bine să vă feriţi de ele“, mai spune medicul.