Premieră pentru Europa. Navă ecologică, alimentată cu panouri fotovoltaice, care curăţă lacurile de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambarcaţiune ecologică lansată la Braşov FOTO Primăria Braşov
Ambarcaţiune ecologică lansată la Braşov FOTO Primăria Braşov

Prima ambarcaţiune cu panouri fotovoltaice din Europa a fost prezentată la Braşov. Aceasta a curăţat de deşeuri lacul de acumulare care alimentează cu apă oraşul

Protejarea mediului a devenit o problemă tot mai serioasă în ultimii ani, astfel că o echipă din România s-a gândit să realizeze o ambarcaţiune electrică, alimentată cu ajutorul unor panouri solare, cu care să cureţe lacurile şi râurile de deşeurile aruncate la întâmplare de cei pentru care mediul înconjurător este un imens coş de gunoi. 

Cu o situaţie de acest gen se confruntă şi lacul de acumulare Tărlung, locul de unde este alimentată cu apă cea mai mare parte a Braşovului. Pet-uri, cartoane, cutii de suc sau câte şi mai câte se găsesc pe lacul din care braşovenii beau zilnic apă - una considerată foarte bună, pentru că este apă de munte.

Ambarcaţiunea EBISU face parte din programul „Acţionăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Apele Române şi un hypermarket. Ambarcaţiunea 100% electrică a fost proiectată de o echipă din România.

„Un ponton simplu a fost transformat într-o ambarcaţiune care strânge astăzi deşeurile. Este 100% făcută în România, chiar dacă tehnologia este una internaţională, adică bateriile ambarcaţiunii sunt cumpărate, de exemplu, din Statele Unite, de la Tesla, astfel că este echivalentul unei maşini Tesla 3. De ce este prima ambarcaţiune din Europa 100% ecologică? O să spuneţi că mai există în Europa. Exista, dar nu alimentată din panouri fotovoltaice. Aceasta este noutatea pe care ambarcaţiunea noastră o are, cu care suntem mândri şi faptul că, în momentul de faţă,  putem acţiona banda de transport deşeuri şi braţele respective doar din alimentarea din panourile solare. Ambarcaţiunea nu poluează. Mai mult decât atât, ambarcaţiunea este pentru România, soluţia pe care o avem pe lacurile unde nu avem voie cu ambarcaţiuni termice, adică motoare clasice”, a explicat sâmbătă, 5 iunie, Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow. 

Nava poate colecta deşeuri de plastic, metal, sticlă sau textile, cu o lăţime de până la 80 de centimetri. Acestea sunt sortate, iar, ulterior, merg spre reciclare. De pe suprafaţa lacului de acumulare de pe râul Tărlung sunt strânse săptămânal sute de kilograme de diferite deşeuri, aruncate de locuitorii din apropiere. Nevoia unei asemenea nave era evidentă, mai ales că, în ultimele 3 luni, au fost derulate peste 2000 de controale, lăsate cu amenzi de peste 300.000 de lei pe tema salubrizării malurilor şi apelor, însă poluarea a continuat.

„Problema gunoaielor aruncate lăngă cursurile de apă şi în cursurile de apă este una majoră. Colegii noştri fac eforturi importante să strângă aceste deşeuri. Numai de pe acest lac se colectează aproape două camioane pe săptămână. Este o activitate permanentă, de Sisif, câteodată, astăzi cureţi, mâine e la loc, mai ales în momentul în care sunt viituri”, a subliniat directorul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, Barabas Laszlo. 

La lansarea la apa a ambarcaţiunii, la Braşov a fost prezent şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care le-a amintit cetăţenilor că este mult mai simplu să avem un mediu curat dacă avem grija de natura din jurul nostru, decât să organizăm ample acţiuni de igienizare. 

„Prezentarea acestei ambarcaţiuni este un moment important pentru noi, este un moment în care atragem încă o dată atenţia asupra faptului că activitatea noastră zilnica, iresponsabilitatea unora afectează mediul înconjurător, umple apele noastre de deşeuri care trebuie curăţate. Fac un apel la toată lumea, la toţi cetăţenii României ca astăzi să fie pentru ultima oară când colectăm deşeuri şi să nu le mai aruncăm niciodată la întâmplare şi, atunci, poate vom reuşi să curăţăm ţara de deşeuri. Dacă, zi de zi, oameni iresponsabili vor arunca deşeuri în locuri nepermise, vor depozita, în mod ilegal, în locuri nepermise deşeuri, activitatea noastră se va rezuma, pur şi simplu, la colectarea acestor deşeuri şi la curăţirea continuă a României”, a transmis ministrul Tanczos Barna. 

Pentru realizarea acestei ambarcaţiuni s-au investit 95.000 de euro, dar aceasta nu a fost, încă, patentată. Lacul de acumulare pe care a fost testată EBISU – cum se numeşte mica navă – are nu numai rolul de alimentare cu apă a Braşovului, ci şi acela de protecţie a oraşului de inundaţii. 

Vă mai recomandăm:

Cum au intervenit jandarmii braşoveni împotriva unui roi de albine ajuns în centrul orasului

33.000 de copii crescuţi de stat au părăsit sistemul în 10 ani. Cum s-a schimbat imaginea României

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite