Polul frigului s-a mutat la Braşov. Au fost -28 de grade Celsius în această dimineaţă. Recordul negativ al României s-a înregistrat tot la Braşov, în 1942

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul a devenit un oraş îngheţat, iar temperaturile au fost cele mai scăzute din ţară. Meteorologii au şi o explicaţie. Oraşul este aşezat într-o depresiune, iar când un front de aer polar ajunge aici este mai dens, coboară şi stagnează mai mult în depresiune.

Dacă ieri au fost -24 de grade la Ghimbav, în această dimineaţă gerul a fost şi mai năprasnic. S-au înregistrat -28 de grade Celsius la primele ore la dimineţii. Nici în municipiu nu a fost mult mai bine. La ora 8.00 se înregistrau -22 de grade. Cerul este senin, iar din această cauză gerul este şi mai năprasnic. Nici spre prânz vremea nu va fi mult mai blândă maximele zilei fiind ântre -7 şi -10 grade Celsius. La Braşov va fi frig până la finele săptămânii. Temperaturi sub -20 de grade vor fi şi mâine dimineaţă, urmând ca de vineri şi până duminică să avem minime de -17 şi -15 grade Celsius.

Puţinii oameni care erau pe stradă la primele ore ale dimineţii s-au luptat din greu cu temperaturile. „Ne-am îmbrăcat foarte bine, nu am avem ce face. Copiii trebuie să meargă la şcoală. Este însă foarte rece, îţi taie practic respiraţia“, a spus o braşoveancă.

„Este mai frig ca ieri. Când am ieşit afară faţa mi-a îngheţat instantaneu. Nu avem ce face, trebuie să fie şi iarnă. Nu mi-a venit însă să cred când am văzut pe termometrul din staţie că arăta aici în oraş -22 de grade la 8.00 dimineaţa“, a spus un alt braşovean.

Recordurile negative ale Braşovului

Braşovul deţine şi recordul naţional în materie de ger. Polul frigului a fost în 25 ianuarie 1942 când s-au înregistrat -38,5 grade Clesius, la staţia de la Bod. Atunci toate luna ianuarie temperaturile au fost glaciare, iar cea mai ridicată a fost de -20 grade Celsius. Aceeaşi temperatură s-a mai înregistrat şi în 11 februarie 1929, dar atunci gerul a ţinut mai puţin. Alte două recorduri de temperatură au mai mai fost în 14 ianuarie 1985 când la Braşov au fost - 32,3 grade Celsius şi în 25 ianuarie 2010 când la Braşov au fost -30,2 grade Celsius la Braşov.

Meteorologii au şi o explicaţie de ce tocmai în zona Braşovului este de multe ori mai frig decât în alte zone muntoase. Oraşul este aşezat într-o depresiune, iar când un front de aer polar ajunge aici este mai dens, coboară şi stagnează mai mult în depresiune. Din acest motiv şi durata gerurilor este mai mare decât în alte zone.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite