Sfaturi de sănătate pe timp de ger.  Ce trebuie să faceţi ca să evitaţi degerăturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute şi gerul au sosit cu destulă întârziere în această iarnă, însă îşi vor lăsa amprenta pentru cel puţin o săptămână, conform estimărilor meteorologice. Aceste condiţii sunt periculoase pentru noi: organismul devine mai slăbit în cazul scăderii temperaturii corporale, există riscul degerăturilor iar microbii circulă mult mai uşor. În următoarele rânduri, vă prezentăm cele mai utile sfaturi de sănătate pe timp de ger.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger. Îmbrăcaţi-vă bine şi ermetic

Probabil cel mai rudimentar sfat, dar şi cel mai trecut de multe ori cu vederea se referă la îmbrăcămintea adecvată acestor condiţii. Mai important decât aspectul plăcut al vestimentaţiei este ca aceasta să vă menţină temperatura corporală în jurul valorii de 37 de grade Celsius – sub această temperatură, corpul va începe să tremure de frig, şi apare riscul degerăturilor în zonele expuse.

Nu contează neapărat tipul de haine folosite, ci mai mult ca acestea să închidă corpul ermetic şi nu permită expunerea la frig. În cazul în care nu dispuneţi de o geacă specială pentru izolarea termică a corpului, puteţi folosi şi geci mai subţiri, combinate cu mai multe straturi de îmbrăcăminte subţiri, care au rolul de a reţine căldura – dar trebuie să vă asiguraţi că acestea nu permit expunerea directă a corpului la frig. Un fular legat bine poate fi un bun izolator şi pentru hainele mai largi la guler.

De asemenea, protecţia unei suprafeţe cât mai mari a capului de frig este absolut necesară: fesurile sau glugile anumitor articole de îmbrăcăminte sunt recomandate. Mâinile sunt şi ele foarte sensibile la temperaturi scăzute, iar purtarea unei perechi de mănuşi groase este imperativă.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger. Purtaţi încălţăminte adecvată cu două mărimi mai mare

Izolarea picioarelor pe timp de ger este şi ea esenţială, deoarece membrele sunt cele mai expuse la degerături. Sunt necesare ghete sau cizme destul de groase şi impermeabile – chiar şi dacă evitaţi zăpada şi nu ninge, orice alcătuire de umiditate pe încălţăminte prezintă un potenţial de scădere al temperaturii picioarelor.

Însă, în acest caz este recomandată purtarea articolelor de încălţăminte cu cel puţin două mărimi mai mare decât cea purtată în mod obişnuit, pentru acoperirea unei suprafeţe cât mai mari şi evitarea disconfortului în timpul mersului.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger. Evitaţi deplasările pe timp de noapte

Temperaturile cele mai scăzute în condiţii de ger se înregistrează noaptea şi în cursul dimineţii. Chiar şi dacă sunteţi îmbrăcaţi corespunzător, este recomandat să evitaţi deplasările pe timp de noapte, sau să folosiţi vehicule în acest sens. În cazul în care este posibil, este recomandată evitarea mijloacelor aglomerate de transport în comun dimineaţa, care pot deveni adevărate focare de germeni sau infecţii.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger. Ce persoane sunt mai expuse la degerături

Anumite categorii de persoane care prezintă deficienţe în fluxul sanguin au un risc mai mare de apariţie a degerăturilor. Fumătorii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare, diabeticii şi persoanele care abuzează de alcool trebuie să fie mult mai atente în acest sens la limitarea expunerii la temperaturi scăzuţi, şi să se menţină în permanenţă hidratate.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger.  Soluţii în cazul degerăturilor

Primele simptome de degerături uşoare afectează suprafaţa pielii, iar în zonele afectate vor fi resimţite dureri şi mâncărimi, precum şi o senzaţie de amorţeală. În acest caz, este recomandat să evitaţi expunerea acestor zone în apropierea surselor directe de căldură – calorifere, sobe sau apa fierbinte, deoarece zonele degerate îşi pierd temporar simţul termic, şi există chiar riscul de provocare a unor arsuri; de asemenea, este nerecomandat consumul de băuturi alcoolice.

Ce este recomandat, în acest caz, este încetarea imediată a expunerii la temperaturi scăzute, pentru a evita agravarea rănilor, şi apoi încălzirea treptată a zonelor afectate. Acest lucru se poate face fie prin acoperirea lor cu pături, dacă vorbim despre suprafeţe mai mari, fie prin menţinerea lor în apă caldă, la o temperatură între 34 şi 37 de grade Celsius, şi aplicarea unui pansament steril după recăpătarea simţului termic.

Sfaturi de sănătate pe timp de ger. Dieta

Nu în ultimul rând, consumarea anumitor tipuri de mâncăruri pot scădea riscul de degerături şi menţine temperatura în limitele sănătoase. Mâncărurile calde sunt cele mai adecvate, dar supele şi tocanele sunt recomandate în mod special, pentru că acestea şi hidratează în acelaşi timp. Adăugarea de diverse condimente în mâncare – precum piper, cuişoare, scorţişoară sau şofran – favorizează şi ea circulaţia sangvină. Consumul de fructe în cadrul meselor sau între mese va ajuta la protejarea sistemului imunitar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite