Percheziţiile de la Primăria Cluj şi Braşov au legătură cu o firmă cercetată de DNA şi în dosarul Căncescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a confirmat existenţa unei anchete penale în dosarul ce vizează verificarea contractului semnat de Primăria Cluj-Napoca cu CS Vision, pentru implementarea sistemului de ticketing. În aceasta dimineaţă s-au efectuat 22 de percheziţii în Cluj, Braşov şi Bucureşti, iar una dintre ele s-a desfăşurat la sediul Primăriei Cluj-Napoca.

Contractul dintre CS Vision SRL şi Primăria Cluj-Napoca a fost semnat în iunie 2013 de primarul Emil Boc, Virgil Poruţiu, manager de proiect, Olimpia Moigradean, şefa Direcţiei Economice din Primăria Cluj-Napoca şi Alina Rus, şeful Serviciului Juridic Contencios din Primărie. Din partea asocierii Ramb Sistem – CS Vision, contractul a fost semnat de directorul general Răzvan Bâgiu.

Suspiciuni privind nelegalitatea acestui contract au aparut inca de la începutul acestui an. Astfel, in februarie 2015, Departamentul de Lupta Anti-Frauda, partener OLAF – European Anti-Fraud Office, al Comisiei Europene, si Directia Nationala Anticoruptie au fost sesizate în legătura cu o licitaţie de 21 de milioane de lei a primariei clujene. Potrivit informatiilor de atunci, contractul pentru sistemul de ticketing din Cluj-Napoca ar fi fost castigat in baza unor acte false.  Este vorba despre contractul nr. 211.387, semnat in 28 iunie 2013.

„În cadrul ofertei tehnice pentru trei tipuri de echipamente principale ale sistemul de e-ticketing (validator dual, validator contactless, automat de vanzare bilete), asocierea RAMB – CS Vision a depus documente care prezinta suspiciunea ca sunt false”, a comunicat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Concret, CS Vision SRL a prezentat în dosarul înscris la licitatie documente pe care le-a prezentat ca provenind de Incertrans SA, pe care societatea de cercetari in transporturi din Bucuresti nu le recunoaste. Totul a iesit la iveala dupa o sesizare a unuia dintre concurentii din licitaţia de la Cluj, compania Radcom SRL. Primarul Emil Boc a inaugurat personal primul aparat de ticketing, în 9 septembrie 2015.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii DNA la Primăria Cluj-Napoca. Este vizat proiectul de ticketing

Firma Ramb Sistem apare şi în dosarul în care este cercetatat, pentru fapte de coruopţie, preşedintele suspendat al Coniliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Astfel, Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu şi cumpărare de influenţă.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2007 – 2008, între Consiliul Judeţean Braşov şi SC Ramb Sistem SRL, administrată Gabriel Bâgiu, au fost încheiate două contracte, în 29 ianuarie 2007, unul pentru realizarea investiţiei „Reabilitare, amenajare, refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa”, în valoare de 8.082.044,56 lei şi celălalt în valoare de 1.739.762,10 lei, pentru realizarea investiţiei „Amenajare suprafeţe de joc – terenuri sportive la Liceul Andrei Şaguna”.

Consiliul Judeţean Braşov, prin Căncescu şi Radu Ispas, adinistatorul judeţului la acea vreme, în calitate de diriginte de şantier, au validat şi au efectuat, în executarea celor două contracte, plăţi nejustificate în valoare cumulată de 664.180,54 lei (263.857,93 lei pentru primul contract şi 400.322,61 lei pentru cel de-al doilea), susţin procurorii.

„Plăţile sunt apreciate ca nejustificate, întrucât în ofertele depuse pentru ambele contracte grosimea stratului de cauciuc tip tartan folosit pentru terenurile de sport care trebuiau amenajate era de 10 mm, însă în realitate a fost folosit un strat de 4,5 mm, dar cu un strat mai gros de material adeziv. Decontul a fost făcut şi apoi plătit pentru preţul echivalent unui material cu o grosime de 10 mm, iar cu ocazia controlului, constatându-se aceste deficiente, s-au prezentat documente ce atestau modificarea soluţiei tehnice, emise de inculpatul Bâgiu Gabriel”, au mai arătat anchetatorii.

Procurorii îl acuză pe Căncescu şi că, în încercarea de a evita angajarea răspunderii personale pentru prejudiciile cauzate prin aceste contracte de achiziţii publice, i-a pretins lui Bâgiu să restituie suma de bani obţinută nelegal prin cele două contracte derulate de Ramb Sistem SRL (664.180,54 lei), promiţându-i în schimb că îşi va folosi influenţa pe care o are asupra comisiei de licitaţie, pentru a-i determina pe membrii acesteia să atribuie firmei sale contractul de achiziţii publice vizând renovarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, lucrare în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

„Deşi în urma organizării licitaţiei a fost desemnată o altă firmă câştigătoare, inculpatul Căncescu Aristotel, în înţelegere cu inculpatul Ispas Radu Petru, a solicitat expres persoanelor din subordinea sa ca această licitaţie să fie adjudecată de SC RAMB SISTEM SRL. Ca urmare a solicitării inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, membrii comisiei, deşi finalizaseră procedura, nu au mai înaintat raportul pentru aprobare. Mai mult, comisia s-a întrunit din nou şi a renunţat la raport, căutând soluţii pentru invalidarea procedurii şi declararea câştigătoare a firmei Ramb Sistem SRL, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile de participare, iar oferta de preţ era, conform celor specificate chiar de comisie, prea mică în raport cu soluţia tehnică, conformă, propusă de cealaltă firmă, pentru a putea fi considerată reală. Deşi declaraseră anterior un câştigător al licitaţiei, de frica pierderii locului de muncă, la presiunile exercitate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, prin intermediul inculpatului Ispas Radu, membrii comisiei au fost de acord cu soluţia propusă şi, încălcându-şi atribuţiile de serviciu, urmau să anuleze licitaţia legal desfăşurată şi deja finalizată, să declare neconforme ofertele, iar apoi să reia procedura, urmând ca prin negociere directă să fie declarată câştigătoare firma Ramb Sitem SRL. O astfel de situaţie nu a mai avut loc, planul infracţional fiind întrerupt prin intervenţia organelor judiciare”, se mai arăta în rechizitoriu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite