Mergem la piaţă cu un simplu click! Acum avem mall ţărănesc online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Etnografie Braşov a fost gazda lansării site-ului malltaranesc.ro. De aici putem cumpăra nu doar mezeluri şi produse lactate, dulceţuri şi băuturi, pregătite în mod tradiţional în gospodării, ci şi produse meşteşugăreşti.

„Avem o istorie vie, care încă trăieşte prin fiecare meşteşugar, prin fiecare artizan care ciopleşte, pictează sau coase simbolurile învăţate de la străbuni. O istorie pe care vrem să o ducem mai departe şi să o lăsăm nepoţilor şi strănepoţilor noştri. De aceea, ne-am propus să facem infrastructura necesară stabilirii legăturii între producătorul autentic şi piaţă, între mediul rural şi cel urban, să facilităm întâlnirea cererii şi ofertei. De aceea, punem la punct cea mai mare bază de date de producători autentici, cea mai mare bază de date de produse meşteşugăreşti şi agroalimentare tradiţionale”, spune Mihai Mihu, cel care a iniţiat acest proiect, în cadrul Asociaţiei „Creştem România Împreună”.

Iată ce oferă concret meşteşugarilor şi ţăranilor autentici: un shop online unde să-şi poată prezenta produsele, iar dacă aceştia nu au cunoştinţele necesare, le asigura asistenţă tehnică, invitaţii la târgurile pe care le va organiza şi promovare către piaţa naţională şi internaţională (anumite descrieri ale unor produse vor fi traduse în engleză). Mai mult, trebuie precizat că toate facilităţile prezentate anterior nu presupun vreun cost din partea ţăranilor sau meşteşugarilor.

Produsele vor avea pe ele şi un QR Code, care pot fi scanate cu smarphone-urile, şi care prezintă informaţii despre producător. Mai mult, astfel de QR Code-uri vot fi afişate şi la poarta gospodarului care vinde produse tradiţionale.

Din judeţul Braşov, cei mai mulţi gospodari care s-au înscris pe acest portal sunt din Ţara Făgăraşului, în speţă din Grupul de Acţiune Locală „Răsăritul Ţării Făgăraşului”, din care fac parte localităţile Comăna, Părău, Şercaia, Hârseni, Şinca Nouă, Holbav şi Mândra. În prezent, malltaranesc.ro are de 120 de producători, dintre care 50 Ţara Făgăraşului, iar restul sunt producători de la Mehedinţi până la Suceava şi din Constanţa până în Maramureş, a precizat Mihu.

Vicepreşedintele GAL „Răsăritul Ţării Făgăraşului”, primarul Viorel Grusea, spune că, prin acest tip de comerţ, „ţăranul va primi preţul corect pentru produsele lui – de exemplu pentru un litri de lapte de vacă primesc de la industriaşi 4o de bani pe litru şi ştim cu toţii cât costă pe rafturile magazinelot. Pe de altă parte va fi un comerţ civilizat şi cu siguranţă produsele vor ajunge la consumator cu preţul real pentru că nu mai trec pe la intermediari. Este primordial pentru dezvoltarea comunităţilor noastre şi de aceea am şi sprijinit cu tot ce se poate şi voi sprijini şi în continuare acest proiect. În maximum un an dorim să avem propriile magazine de desfacere în toate oraşele mari din judeţul Braşov”, a spus Grusea.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei „SOS Ţara Făgăraşului”, Vasile Grescu, şi el implicat în poriectul malltaranesc.ro, spune că se încurajează turismul de aprovizionare, în sensul că odată cu aprovizionarea cu produse proaspete şi de bună calitate se poate vizita şi zona Ţării Făgăraşului.

În acest context, primarul din Comăna, Viorel Grusea, a precizat că, anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, de 1,6 milioane de euro, vor fi cumpărate maşini frigorifice care vor transporta alimentele la beneficiari.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite