Liviu Mateş: „Filarmonica este a doua mea familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Mateş este de o lună directorul Filarmonicei din Braşov. Braşoveanul este de o viaţă angajatul instituţiei şi doreşte acum să schimbe imaginea instituţiei.

Liviu Mateş a început să cânte la vioară de la frageda vârstă de cinci ani. Din acel moment, viaţa sa a stat sub semnul muzicii. „Aveam un unchi care era profesor de muzică. El a fost cel care mi-a pus pentru prima oară în mână vioara. La început a fost doar curiozitate. Ceva mai târziu această curiozitate s-a transformat în pasiune", îşi aminteşte braşoveanul.

Evoluţiile pe scenă au fost cele care i-au adus lui Liviu Mateş satisfacţie. În gimnaziu acesta a început să participe la diverse festivaluri, în ţară şi în străinătate. Braşoveanul şi-a urmat pasiunea şi în timpul liceului, într-o clasă de profil, şi a rămas fidel instrumentului de care s-a îndrăgostit încă de mic. „Nu m-a bătut niciodată gândul să schimb instrumentul. Am început şi am continuat cu vioara. Sunt adeptul principiului că mai bine faci un singur lucru bine, decât mai multe, la nivel mediocru", spune directorul Filarmonicii din Braşov.

Liviu Mateş a terminat liceul în anul 1981, iar timp de mai mulţi ani a lucrat în cadrul filarmonicii. „Traversam atunci o perioadă neagră. Regulile comunismului se înăspriseră şi lăsau loc artiştilor doar într-o mică măsură să se exprime. Atunci am încercat, pentru o scurtă perioadă, să fac şi altceva, însă nu am putut să stau departe de muzică şi am revenit la filarmonică", mărturiseşte braşoveanul.

În 1990, la Braşov a luat fiinţă Facultatea de Muzică, iar Liviu Mateş a absolvit în prima promoţie a acestei instituţii. Perioada de după Revoluţie s-a dovedit a fi propice angajaţilor Filarmonicii, care au luat parte la mai multe turnee în Germania, Austria sau Japonia. „A fost o perioadă plină de satisfacţii. Şi la noi au început să vină artişti din lumea largă. La cerbul de Aur, am avut onoarea să cânt alături de Ray Charles", spune directorul Filarmonicii.

Planifică spectacole inedite

Liviu Mateş spune că în calitate de manager al filarmonicii doreşte să schimbe imaginea instituţiei şi să atragă tineri în sala de spectacole. „Există foarte multe atracţii pentru tinerii care îşi dezvoltă personalitatea în zilele noastre. Atracţii care nu existau în trecut. Ca să devenim interesanţi pentru tineri, trebuie să ne promovăm în faţa acestora, în şcoli sau în spaţii publice. Dacă dintre o sută de tineri care ne văd, cinci vin la spectacolul următor, este un câştig pentru noi", este de părere braşoveanul. Directorul filarmonicii spune că îşi doreşte să realizeze cât mai multe concerte în aer liber prin care să stârnească curiozitatea publicului.

Profil

Născut. 10 februarie 1963, Braşov

Studii. Facultatea de Muzică, Universitatea „Transilvania"

Familie. Căsătorit, un copil

Ce-i place

Îmi place internetul pentru că oferă informaţii diverse, extrem de utile. Am făcut ocazional şi cumpărături pe internet. Îmi place foarte mult pescuitul, este o formă de relaxare binevenită. Îmi plac călătoriile pentru că îţi oferă şansa de a afla lucruri noi.

Ce nu-i place

Prostia şi minciuna sunt lucrurile pe care le detest. În combinaţie, cele două însuşiri sunt cu atât mai deranjate. Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, mă consider un om deschis şi direct. Nu ştiu dacă acestea sunt considerate calităţi de către ceilalţi, dar eu prefer această abordare.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că artiştii sunt apreciaţi cum ar trebui?

Din păcate, la noi în ţară, artiştii nu sunt recunoscuţi la justa valoare. Abia după moarte, aceştia ajung să se bucure de recunoaştere.această atitudine se explică prin  lipsa de educaţie sau de informare. Promovarea valorilor are un loc important în modul în care ajung să fie trataţi cei care participă la actul de cultură. Pentru o naţie, acesta este un factor determinant, care nu trebuie ignorat. Este esenţial să avem o ierarhie a valorilor.

Cum influenţează starea evonomică actul de cultură?

Sărăcia nu favorizează actul de cultură. Apăsaţi de grijile cotidiene, oamenii nu mai găsesc timp pentru a hrăni şi sufletul. Totuşi, spectatorii noştri fideli nu fac parte dintre cei care nu au griji financiare. Sunt foarte puţini aceia. Majoritatea sunt oameni cu venituri medii, care nu doresc să renunţe la cultură. Aceştia vin în sălile de spectacole şi se bucură de ce le putem oferi. Muzica face parte din viaţa lor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite