Liviu Cornel Babeș, onorat la Brașov la 34 de ani de la actul de eroism anticomunist

0
Publicat:

Timp de 33 de ani, autoritățile s-au mulțumit să depună o coroană de flori și să organizeze o slujbă religioasă în memoria lui Liviu Cornel Babeș. De această dată am avut parte de mai multe evenimente

Liviu Cornel Babeș, eroul care și-a dat foc pe pârtie FOTO Adevărul
Liviu Cornel Babeș, eroul care și-a dat foc pe pârtie FOTO Adevărul

Brașovul l-a onorat cum se cuvine în acest an pe eroul martir Liviu Cornel Babeș, cel care și-a dat foc pe pârtia Bradul, în 2 martie 1989. Prin gestul său, brașoveanul a dorit să atragă atenția întregii lumi asupra crimelor și persecuțiilor comise de regimul comunist.

„Faptul că s-a incendiat aici, în locul în care ne găsim și noi acum, a fost dovada că în România era dictatură, că în România oamenii nu mai puteau din cauza oprimării și a făcut acest gest pentru a le arăta și celorlalți. Se vorbea la Europa Liberă, dar ascultau tot românii Europa Liberă. Străinii care veneau la schi nu știau ce se întâmplă cu adevărat în România”, a opinat preotul Bogdan Oancea.

Văduva eroului a rememorat momentul în care a aflat despre gestul soțului său și a dezvăluit că acesta, pasionat de pictură, anunța într-un fel ce avea de gând să facă.

Furtună iscată din senin

„Ce m-a impresionat, când am aflat, la ora 6 seara, că trebuie să mă duc la spital pentru că s-a întâmplat ceva, nu știam ce, este că dintr-o dată s-a pornit o furtună, un viscol, o ninsoare, mai că natura vroia să-mi spună că s-a făcut ceva care nici nu se poate exprima prin cuvinte. Îmi pare tare rău pentru că, probabil, el, prin picturile acelea, a vrut să tragă un semnal, dar cine l-a înțeles? Eu nu l-am înțeles”, a spus Etelka Babeș, soția martirului.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, spune că sacrificiul suprem al brașoveanului l-a inclus pe o listă a marilor luptători anticomuniști.

„Avem acest reper în istoria României și în istoria Brașovului, un reper care pune România pe o hartă a unor astfel de gesturi supreme, tragice, alături de Cehoslovacia de atunci, alături de Polonia, alături de Ungaria. Începând din 1956 și până la căderea comunismului, în Euro pa de Est au fost multe astfel de gesturi, pe care vecinii noștri știu să le marcheze mult mai puternic”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Evenimente la Banca de Cultură Apollonia

Pe lângă obișnuita întâlnire de la baza pârtiei Bradul și slujba religioasă din Poiana Brașov, de la ora 15:00, la Banca de Cultură Apollonia au fost programate mai multe evenimente artistice și culturale.

Președintele Uniunii Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza și președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, se numără printre cei invitați să evode personalitatea eroului, alături de Lucia Hossu Longin.

Mulți alți scriitori, artiști și militanți brașoveni au fost invitați la Banca de Cultură Apollonia, în onoarea lui Liviu Cornel Babeș. În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat, post-mortem, Cetățean de onoare al Brașovului. O stradă din Brașov - cea pe care a locuit - îi poartă numele.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite