Părintele Iustin, duhovnicul neamului. „Eu aşa am mers, cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“

0
Publicat:

Personalitatea unui mare luptător anticomunist a fost evocată şi în acest an, cu ocazia zilei de naştere, una dintre manifestări fiind simpozionul „Părintele Iustin Pârvu - Duhovnicul Neamului“, în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni, locuri, fapte“.

Părintele Iustin, un martir al temnițelor comuniste FOTO Arhiva Adevărul
Părintele Iustin, un martir al temnițelor comuniste FOTO Arhiva Adevărul

Ea avut loc la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ, în colaborare cu Mănăstirea Petru Vodă, Protopopiatul Piatra Neamţ şi Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Mărăţei I, cu prilejul împlinii a 104 ani de la naşterea (10 februarie 1919) a preotului care a petrecut aproape 20 de ani din viaţă în închisoare.

Tot anul acesta, în iunie, se împlinesc 10 ani de la decesul părintelui Iustin, cel care a ctitorit câteva mănăstiri dedicate martiIor din temniţele regimului instalat de ruşi în România, după 1945 şi pe a cărui piatră funerară sut scrise propriile cuvinte: „Eu aşa am mers, cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“.

„A ajutat sute de mii de pelerini şi credincioşi prin cuvintele şi rugăciunile sale. Arhimandritul Justin Pârvu a aşezat în sufletul românilor dragostea şi credinţa faţă de Dumnezeu, iubirea de neam şi onoarea românului. Această doime, spiritualitate şi românism, l-au remarcat pe marele arhimandritul ca Duhovnicul neamului românesc“.

Acestea sunt spusele părintele Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, care a fost ctitorită de cel căruia i s-a mai spus şi Duhovnicul Moldovei. Într-un articol din „Doxologia“ se spunea că la finalul anilor anilor de închisoare, părintele Iustin a trăit cea mai importantă experienţă pe care o poţi avea în timpul vieţii: să te cunoşti pe tine însuţi pe calea suferinţei“.

Recunoscut drept urmaş al părintelui Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria, Iustin Pârvu s-a născut în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judetul Neamt. A participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând pînă la Don. În 1945, a fost arestat şi condamnat la 12 ani închisoare.

Pedeapsa i s-a prelungit până în 1964, fiind încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti, muncă silnică executând în mina de la Baia Sprie. În 1992 a început construirea lăcaşului de la Petru Vodă, spunând că ideea zidirii unei mănăstiri l-a făcut să treacă mai uşor peste cumplitele suferinţe din temniţele regimului totalitar.

Mănăstirea Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin FOTO Facebook
Mănăstirea Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin FOTO Facebook

Începând din 2002, a ctitorit mai multe aşezăminte monahale, Schitul de la Aiud şi Mănăstirea Poarta Albă, ridicată în memoria deţinuţilor care au murit la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. În ceea ce priveşte Mănăstirea Paltin, aflată aproape de Petru Vodă, ea a fost ridicată în 1993, pentru a deservi aşezăminte sociale.

La Mănăstirea Petru Vodă este înhumat preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, nume relevant al ortodoxiei româneşti contemporane şi poetul Radu Gyr (reînmormântat). Lăcaşul, având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii, a fost înfiinţat în anul 1991, într-o poiană de la poalele muntelui Ceahlău. Părintele Iustin a decedat la 16 iunie 2013, fiind îngropat în cimitirul ctitoriei din Munţii Neamţului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite