„Licență de cununie” din secolul al XIX-lea. Cine era mirele care a deținut clădirea unui muzeu brașovean

0
Publicat:

Muzeul de Etnografie Brașov se promovează pe rețelele sociale prin publicarea unei „licențe de cununie” din secolul al XIX-lea, actul prin de căsătorie a celui care a deținut clădirea muzeului.

Ilie Savu și Maria Orghidan, la 8 ani de căsătorie FOTO Muzeul de Etnografie Brașov
Ilie Savu și Maria Orghidan, la 8 ani de căsătorie FOTO Muzeul de Etnografie Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov a ales un mod diferit și extrem de interesant prin care să se promoveze pe rețelele sociale, nu numai prin expozițiile pe care le găzduiește, ci și printr-o promovare atractivă a istoriei clădirii în care funcționează Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, parte a Muzeului de Etnografie.

Pe pagina de Facebook, muzeul a publicat un certificat de căsătorie, cum l-am numi în zilele noastre, din secolul al XIX-lea. Tinerii, pe atunci, însurăței aveau legături strânse cu clădirea în care funcționează astăzi muzeul. Mai precis, mirele provenea din familia care a deținut clădirea.

La 9 septembrie 1894, Oficiul Protopresbiterial greco ortodox al Braşovului elibera Licenţa de cununie a lui Ilie Savu cu Maria Orghidan, act semnat de protopopul Ioan Petric.

Actul care consfințea căsătoria FOTO Muzeul de Etnografie Brașov
Actul care consfințea căsătoria FOTO Muzeul de Etnografie Brașov

Mirele, strănepot, prin mama sa, al renumitului comerciant braşovean Dimitrie Eremias, a cărui băcănie – „La împăratul turcesc” – a funcţionat în clădirea ce găzduieşte astăzi Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, îşi anunţa astfel intenţia de căsătorie cu fiica lui Cristea Orghidan, alt însemnat negustor din Şchei, unul dintre cei care contribuiseră cu o sumă importantă la ridicarea localului Colegiului „Andrei Şaguna”.

Cum după cele «trei vestiri» necesare nu a apărut niciun «impediment canonic sau politic» – condiţie anume menţionată în respectivul act – cununia celor doi a fost celebrată în biserica Sfântul Nicolae, două săptămâni mai târziu, duminică, 23 septembrie. O fotografie păstrată în Arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Braşov ni-i înfăţişează pe cei doi soţi când deja împliniseră opt ani de căsătorie. Un an mai târziu, ei vor deveni proprietarii clădirii unde acum există Muzeul de Etnografie Braşov”, se precizează pe pagina de Facebook Muzeul Civilizației Urbane Brașov.

Muzeul Civilizației Urbane este parte a Muzeului de Etnografie li a găzduit de-a lungul timpului expoziții extrem de interesante despre portul și obiceiurile din Brașov, dar și din alte orașe din județ sau din țară.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite