Insomnia, boala care ne poate distruge organismul. Care sunt cele mai ciudate cauze ale afecţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomnia este tot mai frecventă în rândul persoanelor active. Stresul cotidian, obiceiurile proaste, dar şi anumite boli ne pot împiedica să dormim noaptea

Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Potrivit cercetărilor somnul are patru sau cinci stadii care durează fiecare cam o oră şi jumătate.  

„Cel mai odihnitor somn este cel din ultimul stadiu, dar dacă nu dormim suficient nu ajungem la el pentru că trebuie să ne trezim şi astfel ne vom simţi mereu obosiţi. Persoanele care nu dorm suficient sunt mai iritabile, au probleme de concetrare, dar şi dureri de cap. Dacă nu dormim suficient o perioadă mai lungă de timp sistemul nostru imunitar slăbeşte şi suntem predispuşi la infecţii. În plus riscăm să ne îngrăşăm deoarece, deşi pare surprinzător, lipsa somnului creşte pofta de mâncare. De asemenea putem avea probleme cu tensiunea arterială care duce automat la boli cardiace. Insomnia este o boală din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor active“, spune neurologul Marian Ivan.

Cele mai cunoscute cauze ale insomniei sunt stresul şi anxietatea. „Persoanele foarte stresate au automat probleme cu somnul, nu pot adormi. La insomnie duc şi anxietatea, anumite boli psihice, dar şi menopauza în cazul femeilor. Unele medicamente pot da insomnie, de aceea este bine să citiţi cu atenţie prospectele şi să evitaţi să le luaţi seara dacă este posibil“, mai spune medicul.

Cauze mai ciudate ale insomniei

Putem avea imsomnie dacă ne culcăm prea devreme sau dacă dormim la prânz.. „Se spune că orele perfecte pentru culcare la un adult sunt 22.00 sau 23.00. Nu vom fi mai odihniţi dacă ne culcăm de la ora 20.00, deoarece corpul nostru este încă activ, ne va fi greu să adormim rapid şi nu vom face decât să stresăm organismul. În plus, ne vom trezi în timpul nopţii şi nu vom mai putea adormi. Somnul de prânz ne poate da şi el imsomnii. Dacă nu suntem copii mici de până la vârsta şcolară nu avem nevoie de somnul de prânz. Nu ne ajută, ci din contră. Când ne trezim organismul parcă este amorţit, iar dacă dormim la prânz o oră sau două, seara ne va fi mai greu să mergem la culcare. Astfel vom deregla tot organismul“, mai spune medicul.

Deşi pare greu de crezut, o masă copioasă seara ne poate da nopţi albe. „Dacă mâncăm mult şi chiar înainte de culcare, putem avea insomnie. Organismul lucrează intens pentru a face procesul de digestie şi nu vom putea adormi. Ultima masă trebuie să fie cu cel puţin două ore înainte de culcare. Dacă bem seara cafea sau sucuri care au cofeină nu o să putem adormi. Este recomandat ca ultima cafea să fie băută cu cel puţin 7-8 ore înainte de ora de somn“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite