FOTO VIDEO ZOO Braşov s-a redeschis după o investiţie de 32 de milioane de lei. Arată senzaţional şi are atracţii în premieră naţională
0Braşovenii şi turiştii care trec pragul noii Grădini Zoologice nu vor recunoaşte nimic din ceea ce au văzut anii trecuţi. Întreaga infrastructură a fost modernizată după un proiect futurist.
S-au investit 32 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei din fonduri europene venite prin intermediul Ministerului Mediului. Restul investiţiei a fost făcută de la bugetul local. Lucrările au durat mai bine de trei ani şi au fost mult întârziate deoatece Primăria a trebuit să se judece pentru o parte din teren, iar banii de la Ministerul Mediului au venit cu ţârâita.
Zoo Braşov are acum trei atracţii unice în România: Casa cu Ocol, un Planetariu şi o panoramă extraordinară a leilor şi tigrilor. Se întinde pe zece hectare faţă de patru hectare cât avea înainte de modernizare. Grădina Zoologică este situată lângă pădurea şi lacul din Noua într-o zonă naturală superbă înconjurată de pădure. Primarul Braşovului a anunţat că în această săptămână intrarea va fi gratuită pentru copii. Biletele la noul parc zoologic costă 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.
„Ne bucurăm că după trei ani şi multe probleme, pe care le-am întâmpinat pe parcurs, am reuşit să redeschidem Grădina Zoologică. Este vorba în primul rând de o schimbare de concept, de la o simplă grădină zoologică unde poţi vedea nişte animale, la un spaţiu de agrement şi instruire. Cred că Grădina Zoologică Braşov va deveni cea mai vizitată grădină zoologică din România. Ne-am propus să atragem foarte mulţi copii, iar cu dotările pe care le aveam, ei vor putea să petreacă aici chiar şi o zi întreagă, împreună cu părinţii sau cu colegii din clasă, să vadă animale sălbatice sau cum se îngrijesc animalele domestice, exact ca într-o gospodărie ţărănească. Ar putea chiar să ţină şi unele ore de la şcoală sau de la grădiniţă aici“, a declarat primarul Braşovului George Scripcaru.
Casa cu ocol, o noutate absolută
Casa cu Ocol este o clădire nouă, construită în specificul arhitecturii rurale din zona Rucăr - Bran, foarte asemănătoare cu o gospodărie ţărănească şi unde se vor adăposti animale şi păsări domestice (găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, ovine, cornute şi porcine). Aici, cei mici vor putea vedea exact cum trăiesc animalele de curte la ţară, cum se hrănesc şi cum se îngrijesc ele.
O altă noutate este clădirea Planetariului. Aceasta este gata, dar mai este nevoie de amenajări la interior care se vor face îl următoarele luni. Tot o noutate este şi un loc de joacă special pentru copii care le vor oferi micuţilor şi posibilitatea de a organiza diferite evenimente sau orele de botanică, zoologie şi geografie.
Zoo Braşov are şi un spital veterinar care va oferi servicii şi animalelor braşovenilor şi va permite accesul inclusiv din exterior, pentru a proteja animalele din grădina zoologică de posibilitatea contactării unor boli.
Adrenalină la maxim
Toate ţarcurile animalelor au fost refăcute şi sunt acum mult mai spaţioase. Animalele de talie mare pot fi admirate în mediul lor natural în ţarcuri de peste 500 de metri pătraţi. O noutate absolută este o clădire nou contruită în care se poate intra din trei locuri diferite. Se poate ajunge deasupra ei de unde se pot vedea de la înălţime leii şi trigrii, dar se poate ajunge şi în interior printr-un tunel din care leii şi tigrii se pot vedea, prin geamuri speciale, de la doar câţiva centimetri distanţă.
Un alt punct de atracţie va fi şi o clădire specială în care se vor afla peste 50 de specii de păsări exotice şi reptile. Aceasta va fi deschisă peste două săptămâni deoarece încă se mai lucrează la instalaţiile speciale care crează condiţii termice apropiate de mediul natural al păsărilor şi reptilelor.
Grădina Zoologică Braşov găzduieşte în prezent aproximativ 760 de animale, păsări şi reptile, din peste 60 de specii. În anul 2011, ultimul an în care a funcţionat, grădina a primit 124.131 de vizitatori plătitori de bilet. Estimările arată că după redeschidere numărul vizitatorilor se va tripla.